HUMANOST

Osman Đuderija je heroj odbrane: Sada mu je potrebna pomoć

Za njegove dijagnostičke preglede u ovoj fazi, klinici je neophodno uplatiti iznos od 5.400 eura, a porodica nije u mogućnosti obezbijediti ova sredstva bez podrške i pomoći drugih

S. Š. / Pomozi.ba

Osman Đuderija boluje od karcinoma pluća

Foto: Facebook


Osman Đuderija je hrabri borac 182. Viteške (Fočanske) brigade, a sada boluje od karcinoma pluća. 

U julu 1993. godine na Proskoku (Bjelašnica) pogodio je četnički tenk, i tako je zaustavljen zločinac Ratko Mladić koji se nalazio u tenku iza.

Kraj uništenog tenka je ploča sa njegovim imenom.

- Mnogi su bili gore, slikali se, čitali njegovo ime na ploči -

Prije 28 godina zajedno sa svojim saborcima, od kojih su mnogi dali svoje živote, mnogi su danas RVI, branio je sve nas, borio se prsa u prsa sa četnicima, a danas Osman ponovo bije bitku za život.

Zakazalo Ministarstvo boračko, zakazali su grlati zastupnici u Skupštini KS koji su najglasniji kada ističu koliko su oni proveli mjeseci i ratu, zakazali svi koji su dužni kroz sistem ovom hrabrom čovjeku pomoći.

Apel za pomoć Osmanu Đuderiji objavolo je Udruženje Pomozi.ba na svojoj Facebook stranici. 

- Borbu za život već nekoliko mjeseci vodi i naš Osman Đuderija koji je obolio od karcinoma pluća. Zbog nemogućnosti adekvatnog liječenja u BiH, Osman je hitno otputovao na preglede u Tursku, a mi smo u tu svrhu iz naših nenamjenskih sredstava izdvojili 1.600 eura i pokrili troškove puta.

Uslijed neizdrživih bolova Osman nije uspio obaviti potrebne preglede na klinici, te je iste neophodno izvršiti pod anestezijom, čime se i cijena njegovih pretraga i boravka u Turskoj višestruko povećala.

Za njegove dijagnostičke preglede u ovoj fazi, klinici je neophodno uplatiti iznos od 5.400 eura, a porodica nije u mogućnosti obezbijediti ova sredstva bez podrške i pomoći drugih.

Nakon dijagnostičkih pregleda će biti poznato više detalja i plan njegovog daljnjeg liječenja tako da ovaj iznos nije konačan.

Kako bi Osman uspješno obavio dijagnostičke preglede i započeo sa adekvatnim liječenjem koje mu može spasiti život, trebamo vašu pomoć - piše u objavi Udruženja. 

  • Udruženje Pomozi.ba je objavilo apel za pomoć Osmanu Đuderiji

    Udruženje Pomozi.ba je objavilo apel za pomoć Osmanu Đuderiji

    Foto: Facebook / Printscreen


NA VRH

Podijeli članak na