VREMEPLOV

Na današnji dan zabranjeno ropstvo u cijeloj Britanskoj imperiji

Francuska je 1793., kao prva zemlja u svijetu, uvela metrički sistem mjera

Fu. M.

Ropstvo zabranjeno u cijeloj Britanskoj imperiji

Foto: Agencije


Na današnji dan 10. godine p.n.e. Rođen rimski car i historičar Klaudije, koji je 41. naslijedio Kaligulu. Tokom njegove vladavine južna Engleska je postala rimska provincija, izgrađen veliki akvadukt, proširena luka Ostija. Vladao je pod velikim uticajem svojih žena Mesaline i Agripine, koja ga je, prema predanju, otrovala pečurkama da bi obezbijedila prijesto za svog sina iz prethodnog braka Nerona.

1793. Francuska je, kao prva zemlja u svijetu, uvela metrički sistem mjera.

1834. Ropstvo zabranjeno u cijeloj Britanskoj imperiji. U britanskim kolonijama oslobođeno je više od 770.000 robova.

1860. Od rana zadobijenih u atentatu u Kotoru, koji je izvršio emigrant Todor Kadić, umro je crnogorski knez Danilo Petrović, nasljednik vladike Njegoša i prvi svjetovni vladar Crne Gore (1852). Proslavio se pobjedom nad Turcima u bici na Grahovu 1. maja 1858.

1894. Japan objavio rat Kini zbog spora dviju zemalja oko Koreje.

  • Kralj Fahd

    Kralj Fahd

    Foto: Agencije


1914. Četiri dana nakon što je Austro-Ugarska objavila rat Srbiji, Njemačka je objavila rat Rusiji, Francuska je proglasila opštu mobilizaciju, a Italija je proklamovala neutralnost. Svjetski rat postao je neizbježan.

1921. Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donijela je Zakon o zaštiti države, na osnovu kojeg je zabranjen rad Komunističkoj partiji, a njenim poslanicima u Skupštini (58) poništeni mandati.

1944. U Varšavi, jednom od glavnih središta poljskog pokreta otpora, izbio je ustanak protiv njemačke okupacije. Nakon dvomjesečnih borbi Nijemci su savladali ustanike i veliki broj otpremili u logore.

1991. Pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi počinili pokolj nad Hrvatima u Dalju ubivši i izmasakriravši 57 branitelja i civila.

1994. Predsjednik Njemačke Roman Herzog izrazio je žaljenje Poljacima zbog patnji koje su pretrpjeli tokom njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

2000. Ekstremisti u Kašmiru izvršili sedam napada u kojima je oko 90 ljudi ubijeno, a više desetina ranjeno. Većina žrtava bili su hinduski hodočasnici.

2005. Umro saudijski kralj Fahd, koji je vladao Saudijskom Arabijom od 1982. godine. Za njegovog nasljednika imenovan je njegov polubrat, princ Abdulah. Tokom njegove vladavine zabilježen privredni i društveni razvitak zemlje.

2008. Počeo rat u Gruziji koji se vodio između Gruzije sa jedne i Rusije i gruzijskih otcijepljenih teritorija Južne Osetije i Abhazije sa druge strane. 

Više o temi Na današnji dan

HISTORIJA
Na današnji dan: Probijen Tunel spasa
NA VRH

Podijeli članak na