TUŽNA GODIŠNJICA

Ruža profesora Petigrua za nevine fočanske žrtve

Jako je važno stati uz žrtve i preživjele i suprotstaviti se pokušajima negiranja genocida i ratnih zločina, kazao je Petigru

A. Bajramović

Profesor Dejvid Petigru danas je bio u Foči

Foto: A. Bajramović


Među desetinama bijelih ruža koje su danas zaplovile Drinom u znak sjećanja na oko 3.000 žrtava Foče, jedna je ispuštena iz ruke profesora filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu "Southern Connecticut" iz SAD, Dejvida Petigrua (David Pettigrew).

– Stojim ovdje u solidarnosti sa preživjelima, sjećajući se žrtava i istine o genocidu. Mislim da je jako važno stati uz žrtve i preživjele i suprotstaviti se pokušajima negiranja genocida i ratnih zločina – kazao nam je Petigru.

Reakcije na odluku visokog predstavnika iz RS, nakon uvođenja zakona kojim se kažnjava negiranja i veličanje ratnih zločina i genocida su očekivane, smatra profesor Petigru, ali je odluka Valentina Incka vrlo hrabra i važna na putu uspostavljanja vladavine prava, pravde i mira. 

– Važno je raditi na tome da se omogući preživjelima da izgrade memorijal za žrtve u Foči. To je važno pitanje za novog visokog predstavnika – ističe Petigru.

Dodaje da je stalno inspiriran hrabrošću preživjelih koji imaju snage da govore svoje priče, pa je nakon Foče otputovao ka Kalinoviku kako bi podržao, pogotovo mlade, u njihovoj borbi za pravdu.

U Foči je danas obilježana tužna godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada.

Više o temi Foča

NA VRH

Podijeli članak na