BIVŠI REIS AKTIVAN

Cerić pisao Šmitu: Neka vam Pedi Ešdaun bude uzor

Niste vi krivi što vam u grah pade da dođete u Bosnu, napisao je Mustafa Cerić

Mustafa Cerić i Kristijan Šmit. Avaz

A. Ka.

2.8.2021

Bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kandidat za člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić uputio je otvoreno pismo novom visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt).

Cerić se oglasio na Facebooku i njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Pet savjeta za dobrodošlicu Kristijanu Šmitu.

Dobro došli gospodine Šmit!

- Niste vi krivi što vam u grah pade da dođete u Bosnu. Niste ni prvi ni zadnji visoki predstavnik kojeg u Bosni neki dočekuju s dobrodošlicom, a neki s mrzovoljom. Neki su u nadi, a neki u strahu od vaših bonskih ovlasti.

Neka znate, tako vam je to u Bosni - nekima je žalost ono što je drugima radost i obratno. Ali, neka vas to ne zbunjuje - započinje svoje pismo Cerić.

Časna misija

On Šmitu nudi pet savjeta, koji mu, kako kaže, mogu pomoći u časnoj misiji:

1) Neka vam bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown bude uzor. Nisu ga voljeli negatori genocida, ali su ga se bojali i poštivali te radili su pod njegovom palicom bonskih ovlasti ono što su morali raditi za dobrobit svih bosanskih građana!

Objava Cerića na Facebooku. Printscreen

2) Uvijek imajte na umu da srpska politika u Bosni ne priznaje silu argumenta na istini, već priznaje argument sile na bonskim ovlastima i odlučnoj akciji visokog predstavnika.

3) Ruska politika u Bosni je neprincipijelno antibosanska i anticivilizacijska pod utjecajem srpske antibosanke politike iz Beograda. To trebate imati na umu, ali neka vas to ne obeshrabruje, jer Bosna je oduvijek bila u zoni europskog interesa, gdje Rusija nema šta da traži!

4) Neka vas negativni bosanski mediji ne uznemiravaju, jer su to mediji privatnih politika, koje nemaju nikakav izgled za uspjeh osim što ometaju Bosnu na putu euroatlantskih integracija!

Odšteta žrtvama

5) Neka vam, gospodine Schmidt, uvijek bude na umu da ste vi u Bosni da čujete glas žrtava genocida, da im pružite utjehu te da ih zaštitite od negatora genocida i uradite sve što je u vašoj moći kao visoki predstavnik da optuženi za genocid isplate odštetu žrtvama genocida. Nije dovoljno da Međunarodni sud pravde u Haagu presudi genocid, već je nužno da, na temelju tih presuda, počinioci genocida isplate odštetu za genocid. Primjer priznanja i plaćanja odštete je vaš zemlja Njemačka, koja treba da bude uzor svima u svijetu, posebno zemljama na Zapadnom Balaku. Prije svih Srbiji, poručio je Cerić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.