ZBOG PESTICIDA

S tržišta u BiH povučeni sladoledi "Snickers", "Bounty", "Twix"...

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka, navodi Agencije za sigurnost hrane u BiH

Fu. M.

Snicker

Foto: Ilustracija


S tržišta Bosne i Hercegovine se povlače različite serije sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane su naveli da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva "Mars", koje proizvodi ove sladolede.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka, naveodi Agencije za sigurnost hrane u BiH.

- Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva. U skladu s tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten - navode.

Proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" stavljen je na tržište BiH pod robnom markom "Bingo", a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Riječ je o PVC pakovanju od jednog kilograma s datumima pakovanja od 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma s datumom pakovanja 1. i 7. juna ove godine.

Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, uvoznik u Bosnu i Hercegovinu je Andrea&Giovanni d.o.o. Čitluk, a pakovao ga je i distribuisao AG Frigo Ljubuški, naveli su iz agencije.

NA VRH

Podijeli članak na