AUTOCESTE FBIH

Radovi na tunelu Hranjen ne mogu biti nastavljeni

Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova, navode

Tunel Hranjen. Arhiv

A. Bajramović

3.8.2021

Autoceste FBiH potvrdile su danas da se radovi na tunelu Hranjen, na trasi buduće brze ceste Sarajevo – Goražde, ne mogu nastaviti jer nisu obezbijeđena dodatna sredstva za daljnju realizaciju.

- Činjenica je da je izvođač do sada izveo 37 posto radova na tunelu, da je utrošeno 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova, kao i da je proteklo 80 posto ugovorenog roka za završetak radova. Od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH je uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve daljnje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta – saopćeno je iz “Autocesta FBiH”.

Zaključci su upućeni prema Vladi FBiH, a stav JP Autoceste FBiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen.

- Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema opštim uslovima ugovora FIDIC - Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje – navodi se u saopćenju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.