POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka: Da li su se banjalučke džamije same srušile?

Na osnovu čega rušenje džamija nije ratni zločin, pitao je Čavka

Admir Čavka. Avaz

Piše: Fu. M.

4.8.2021

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je za „Avaz“ da je odluka Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka o obustavljanju istraga o rušenju pet džamija na području banjalučke regije više nego sramotna.

- Postavlja se pitanje ko je porušio džamije. Ili su se one same porušile?! Na osnovu čega rušenje džamija nije ratni zločin? A moramo uvažiti činjenicu da u Banjoj Luci nije bilo direktnih ratnih dejstava, ali da su sve prijeratne banjalučke džamija porušene. Podsjećam da je u gradu na Vrbasu srušeno 19 džamija - kazao je Čavka.

Dok se vraćao s akšamskog namaza u srijedu, 23. septembra 1992. godine, u Banjoj Luci je ubijen Zahid ef. Makić. Ubijen je na ulici, iz vatrenog automatskog oružja. Da li je, pita Čavka, Zahid ef.Makić sam sebe ubio kao što su se same džamije u Banjoj Luci porušile?

- To su pitanja za banjalučko okružno tužilaštvo. Nažalost, ovo je notorni dokaz da je banjolučko okružno tužilaštvo potpuno nesposobno. U ovoj instituciji postoje tužioci koji godinama nisu podignuli nijednu optužnicu. Svima su nam potrebne snažne institucije koje će biti spremne da se suprotstave kriminalu i korupciji - istakao je Čavka.

Tek potom ćemo, smatra on, moći da koračamo ka nekoj boljoj i svjetlijoj budućnosti.

Ovo je, tvrdi Čavka, zasigurno jedan od pokazatelja da je nužno otvaranje bošnjačko-srpskog dijaloga koji će konačno dovesti do relaksacije odnosa kao puta koji će budućim generacijama garantovati mir i slobodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.