ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović: Dodikova politika nikada neće uspjeti

Govoreći o politici koja zagovara otcjepljenje Republike Srpske, istaknuo je da se disolucija nikada neće dogoditi

Džaferović: Čudo su napravili naši hrabri vojnici i oficiri. Fena

Avaz.ba

4.8.2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u obraćanju zvanicama tokom večerašnjeg otvaranja centralnog programa manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021.“, naglasio je značaj ratne bitke na Igmanu za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jedne od najvećih vojnih pobjeda koju su izborili branioci Armije Republike BiH.

- To čudo napravili su naši hrabri vojnici i oficiri, ali i naša politika predvođena ratnim Predsjedništvom Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnim komandantom Alijom Izetbegovićem, zasnovana na pravednim ciljevima i univerzalnim civilizacijskim vrijednostima, oplemenjena i ojačana bosanskom duhovnošću - kazao je Džaferović.

Obraćajući se borcima Armije RBiH, rodbini šehida i poginulih boraca, predstavnicima boračkih udruženja, rukovodstvu Fonda memorijala Kantona Sarajevo, članovima Organizacionog odbora manifestacije i diplomatskog kora, Džaferović je zahvalio rukovodstvu Fonda Memorijala i članovima Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021“ za organizaciju današnje akademije, ali i za napore da ispune njihovu misiju djelujući kao vjerodostojan baštinik tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Posebna je čast biti pokrovitelj ove manifestacije, dodao je Džaferović napominjući da je Igman možda i najvjernija slika otpora branilaca.

- Bili smo napadnuti sa svih strana, agresor je bio uvjeren da je slamanje našeg otpora pitanje vremena. Ali nismo se predali, nismo odustali. Borci Armije RBiH pružili su neočekivan otpor. Mimo svih očekivanja i vojne logike, taj otpor je nakon pobjede na Igmanu stalno jačao. Armija je potom izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Odbranili smo i sačuvali svoju domovinu, obnovili njenu državnost, izborili se za mir bez kojeg, makar i nepravednog, nije moglo biti izgradnje i obnove - riječi su Šefika Džaferovića.



Nemamo pravo na zaborav

Posebno je naglasio da je ta borba bila časna i da je u nametnutom sukobu, napadnuta strana imala snage ne samo odbraniti se nego i obuzdati mržnju.


- Tu leži osnovna razlika između vas i agresora. Oni su htjeli jednonacionalnost i jednoumlje, a vi ste izborili demokratiju i multietničnost. Mogućnost da ljudi različitih vjera i nacija i dalje žive zajedno. Odbranili ste ideju i biće Bosne i Hercegovine. To je vaša lična karta, svakoga od vas, i na nju možete i trebate biti ponosni - naveo je Džaferović obraćajući se borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.


Dvadeset i osam godina poslije, dodao je on, život se odvija u vremenu teških političkih i ekonomskih reformi koje treba napraviti na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u.


- Nekada se učini da u mukotrpnoj političkoj svakodnevici, u teškim političkim naporima koje poduzimamo, pod silinom obaveza i pritisaka kojima smo izloženi, zaboravljamo kako je bio skûp svaki komadić Bosne i Hercegovine koji ste odbranili. Ali nećemo se umoriti, budite uvjereni, nećemo pristati na zaborav. Zbog svakog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine kojeg smo  izgubili. Zbog svake nevine žrtve koja je pala. Mi nemamo pravo na zaborav niti na popustljivost koja može voditi relativizaciji istine o našoj borbi. Nećemo i ne možemo zaboraviti naše očeve, braću i sinove koji su položili svoje živote za slobodu koju mi danas imamo, za domovinu koju unapređujemo i u kojoj više ne smije biti mjesta za neizvjesnost i ponavljanje patnji kroz koje smo prošli. Na nama i generacijama koje dolaze je obaveza da čuvamo istinu o vašoj pravednoj borbi i da ne dozvolimo da ta istina namjernim izvrtanjem historijskih činjenica ikada bude ugrožena - rekao je Džaferović.


Podsjetio je, sa žaljenjem, da i dalje ima onih koji drsko atakuju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH,  dovode u pitanje njenu održivost, prijete podjelama, podrivaju njene institucije i međunarodni subjektivitet, pokušavaju da ponište napredak postignut mukotrpno  zajedničkim naporima.


Ideološki i politički sljedbenici onih koji su glavni organizatori genocida, rekao je, ometaju napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Evropskoj uniji i NATO-u.


Po riječima Šefika Džaferovića, tu posebno treba istaći sve učestalije i agresivnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca te njihovo sramno nagrađivanje od legalnih institucija u entitetu Republika Srpska naočigled domaće i međunarodne javnosti.


Oni i dalje sanjaju, rekao je Džaferović, o završetku političkog projekta Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji se pokazao katastrofalnim za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju.


- Moramo se suprotstaviti ovom opasnom i neodgovornom avanturizmu jačanjem naše kolektivne odlučnosti da se spriječi stvaranje novih rana u Bosni i Hercegovini. Uvidjeli su to i članovi Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, uvidjeli su da se šutnjom i popuštanjem na takva agresivna djelovanja šalje opasna poruka: da je to prihvatljivo i da nema sankcije. U nekoliko svojih prethodnih obraćanja, jasno sam upozorio na pogubni uticaj takvoga djelovanja na pozitivne procese u BiH te na hitnost i neophodnost donošenja zakona koji bi to trajno zaustavio. Dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca, potvrđuju da smo bili u pravu. Otuda sam još više ubijeđen da će snage destrukcije biti poražene i da će u vremenima koja su pred nama nastaviti jačati snage koje vole ovu zemlju i rade za njen napredak - Džaferovićeve su riječi.


Napredak Bosne i Hercegovine više se ne može zaustaviti, što polako postaje jasno svima, poručio je  na kraju obraćanja član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a prethodno je kazao da je Republika Srpska, iako ima takvo ime, zapravo entitet i Bošnjaka i Hrvata i svih drugih koji tamo žive a drugačije se izjašnjavaju.


Govoreći o politici koja zagovara otcjepljenje Republike Srpske, istaknuo je da se disolucija nikada neće dogoditi. Taj dio Bosne i Hercegovine zauvijek će ostati njen dio, kazao je Džaferović.


Uoči večerašnje manifestacije na Kovačima, on je novinarima kazao da su poruke, naročito one upućene u prethodna dva dana od Milorada Dodika prema Bošnjacima - sramne, kao i da se Dodik pokazao kao neznalica te čovjek s vrlo niskim pragom kritičnosti.


- Neka ga je stid i sram, nikada njegova politika neće uspjeti - rekao je Džaferović.


Tradicionalna, višednevna  manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021.“ održava se u Sarajevu početkom augusta na više lokacija -  na obližnjoj istoimenoj planini, u Memorijalnom kompleksu Kovači, kao i na prostoru spomeničkog kompleksa Tunel D-B.


Manifestacija podrazumijeva ukazivanje počasti, vjerske obrede te spomen i sjećanje na šehide i poginule branitelje Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, prigodan umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.


Zbog pandemije COVID-19, organizatori su bili prinuđeni da ovogodišnju manifestciju programski prilagode i u određenim sadržajima reduciraju.


Centralna manifestacija, na kojoj su se večeras obratili Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i zvaničnici iz Organizacionog odbora, održana je na platou Memorijalnog centra Kovači.

Historijski čas

Prethodno su se na Skenderiji postrojili učesnici i u defileu gradom, odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježja posvećena ubijenim građanima Sarajeva tokom proteklog rata. Kod spomenika ubijenoj djeci obratila se Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Benjamine Karić.

U Memorijalnom centru Kovači je potom, prije otvaranja centralne manifestacije, održan kratak historijski čas. Alija Šabanović govorio je o temi "Kako smo opstali i preživjeli u Sarajevu pod opsadom".


Bitka na Igmanu dogodila se tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini na istoimenoj planini nadomak Sarajeva 1993. godine.


Značaj je u tome što je agresor spriječen u namjeri da potpuno blokira već izmučeni glavni grad Bosne i Hercegovine i tako ga dovede u potpuno bezizlaznu situaciju.


Prema ocjenama, takva blokada imala bi uticaj na strateškom, političkom, vojnom i svakom drugom planu, ali je spriječena naporima branilaca, zbog čega se igmanska bitka vrednuje kao značajna ne samo za odbranu Sarajeva već i države Bosne i Hercegovine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.