EKSTRADICIJA

Zdravko Mamić naredne sedmice stiže u Sud BiH: Zatraženo izručenje Hrvatskoj

Po novoj zamolnici, Hrvatska od BiH traži da Mamić budu izručen u postupku koji se vodi za podmićivanje osječkih sudija, a koji vodi USKOK

Zdravko Mamić s advokatom Zdravkom Rajićem. Avaz

Piše: M. Aš.

5.8.2021

U Sudu BiH naredne sedmice zakazano je ekstradiciono ročište po zahtjevu pravosuđa Hrvatske da Zagrebu  bude izručen Zdravko Mamić.

Ročište je zakazano 12.avgusta u 13 sati.

Sud BiH je ročište zakazao nakon što je u Ministarstvo pravde BiH prije 15 dana stigla nova zamolnica institucija Hrvatske u kojoj se od Bosne i Hercegovine ponovo traži da ovoj državi budu izručen Zdravko Mamić.

Po novoj zamolnici, Hrvatska od BiH traži da Mamić budu izručen u postupku koji se vodi za podmićivanje osječkih sudija, a koji vodi USKOK.

Zdravko Mamić je priznao da je davao pare sudijama u Osijeku, ali je, kako je istakao, riječ o reketu i da je bio primoran.

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

U Bosni i Hercegovini, tačnije Međugorju Zdravko Mamić nalazi se još od juna 2018.godine. Njegov brat Zoran je stigao prije dva mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.