TUŽILAŠTVO BIH

U istrazi o krijumčarenju oružja iz BiH u Francusku uhapšena jedna osoba

Količina od desetak automatskih pušaka i okvira za streljivo, otkrivena je i zaplijenjena na području Orašja

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH. avaz

L. M.

7.8.2021

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi opsežnu istragu o krijumčarenju naoružanja i vojne opreme sa područja Bosne i Hercegovine prema Republici Francuskoj sa namjerom prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje kaznenih djela.



Djelovao u okviru organizirane skupine

Operativnom istragom, identificiran je i lišen slobode osumnjičeni C.M., a količina od desetak automatskih pušaka i okvira za streljivo, otkrivena je i zaplijenjena na području Orašja.

- Navedeni osumnjičeni tereti se da je djelovao u okviru organizirane skupine, te pronalazio ilegalno automatsko naoružanje u BiH, nakon čega su realizirane aktivnosti na skrivanju i krijumčarenju oružja u motornim vozilima, kako bi se oružje prokrijumčarilo na područje Francuske te bilo predato osobama koje su djelovale u dogovoru sa osumnjičenim, koji bi navedeno naoružanje dalje krijumčarili na ilegalnom tržištu oružja i na navedeni način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist - navodi se u saopćenju Tužilašva.

Određivanje mjere pritvora

Naglasili su da je u okviru ove istrage, ostvarena saradnja sa partnerskim institucijama Francuske.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo – Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene iz članka 193. KZ BiH.

- Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog, predložen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike te počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto - istaknuto je.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.