SUD U HAGU

Objavljena kompletna presuda Stanišiću i Simatoviću

Zajednički zločinački cilj političkog, vojnog i policijskog rukovodstva Srbije, RS i SAO Krajine

Jovica Stanišić i Franko Simatović. Arhiv

Piše: Al. B.

7.8.2021

Međunarodni rezidualni mehanizam objavio je jučer kompletnu prvostepenu presudu čelnim ljudima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su osuđeni na po 12 godina zatvora zbog ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom Bosanskog Šamca. 





Zajednički zločinački cilj

Zanimljivo je da je u obrazloženju presude potvrđen udruženi zločinački poduhvat sa zločinačkim ciljem koji je bio zajednički za zvaničnike od Beograda do Knina.

- Pretresno vijeće zaključuje da je zajednički zločinački cilj, kako je gore definisan, bio zajednički od strane visokog političkog, vojnog i policijskog rukovodstva u Srbiji, SAO Krajini, SAO SBZS (Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem) i Republika Srpska, sa ključnim članovima, između ostalih, ovisno o području i vremenu izvršenja zločina, a to su Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić (Badža), Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović (Arkan) - navedeno je u presudi.

Utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata

Tahirović: Ovo je jedna veoma pozitivna stvar. Avaz

Prema riječima Murata Tahirovića, predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida, ovom presudom potvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i sistema koji je radio zlo.

- Kroz presudu Martiću, takođe je evidentiran Milošević i ostala kompanija, pa i kroz presudu Tadiću, ali ovo je po prvi put da su presudom obuhvaćene osobe koje su bile dio sistema Srbije. Dakle po prvi put u presudi licima, koja su obavljala visoke dužnosti u Srbiji i bili dio srbijanskog a ne sistema u BiH ili nekog drugog, zaključuje se da je postojao udruženi zločinački poduhvat u kojem je učestvovao Milošević I ostali, ovisno od područja na kojem su djelovali. Tako da je ovo jedna veoma pozitivna stvar - kazao nam je Tahirović.

Za pohvalu

Bez obzira na ishod tužbe BiH protiv Srbije za agresiju, zbog ove i drugih presuda Srbija se ne može distancirati od odgovornosti za zločine na ovim prostorima.

- Ovo je još jedna sudska potvrda da je Srbija bila dio tog sistema. S obzirom da smo mi jedna mala zemlja, a kakvi lobiji su postojali, kolike su sile stajale i koji napori ulagani da se to sve poništi, pa i na hohštaplere koji su iz neznanja pomagali tome, mislim da smo jedina zemlja u svijetu koja je uspjela dokazati ono što se događalo ovdje. To je za svaku pohvalu ljudima koji su najviše radili na tome, a pogotovo svjedocima koji i danas hodaju po sudovima - ističe Tahirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.