HAŠKI SUD

Zločincima Simatoviću i Stanišiću statusna konferencija bit će održana 16. decembra

Stanišić i Simatović trenutno se nalaze u pritvorskoj jedinici UN u Hagu

Stanišić i Simatović su osuđeni na po 12 godina zatvora. Agencije

Fu. M.

16.11.2021

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu (MMKS) donijelo je odluku da statusna konferencija u slučaju protiv bivših šefova Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića bude održana 16. decembra.

U odluci, koju je potpisao sudija Karmel Ađijus, navodi se da će se statusna konferencija održati u 10.30 sati u Sudnici broj jedan u Hagu.

Stanišić i Simatović trenutno se nalaze u pritvorskoj jedinici UN u Hagu. Prema navodima u dokumentu, statusna konferencija može da se održi uz pisanu saglasnost lica u pritvoru.

Lica u pritvoru mogu da lično prisustvuju konferenciji, zajedno sa braniocima koji bi učestvovali putem videoveze, a mogu i oni da učestvuju putem video-veze, sa ili bez prisustva branilaca.

Stanišić, nekadašnji načelnik Resora državne bezbjednosti Srbije, osuđen je na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu. Istom presudom na kaznu od 12 godina zatvora osuđen je i njegov zamjenik Franko Simatović, a obojica se od izricanja kazne nalaze u pritvoru Mehanizma.

Njima su stavljeni na teret zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja - ubistva, a proglašeni su krivim kao pomagači, ali ne i učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.