DANAS DŽENAZA

Ugledni advokat Muselimović za "Avaz" o smrti Saliha Alijagića: Otišao je borac za pravdu

Ne treba zaboraviti da je njegov otac, nikome kriv i nikome dužan, ubijen na kućnom pragu, a da mu je tada Vojska Republike Srpske oduzela svu imovinu i rasprodala

Piše: Meliha Smajkić

7.8.2021

Muselimović i Alijagić. Avaz

Trebinjac Salih Alijagić, veliki bosanski patriota, poznat široj javnosti po sudskom postupku koji je, kao nekadašnji moćni privatni poduzetnik, dvije decenije vodio protiv Republike Srpske, preminuo je u četvrtak u 77. godini.

Ubijen otac

Alijagić je, zajedno sa svojim bratom Muamerom, s kojim je prije rata u Trebinju imao zanatsku radionicu za preradu metala, RS tužio zbog brutalne pljačke svoje imovine i preduzeća 1993. godine.

Iako je nepravda koja mu se godinama nanosila prešla granice izdržljivosti, ipak, on nikada nije odustao od potrage za pravdom.

Vijest o njegovoj smrti ražalostila je brojne Trebinjce, Hercegovce, Bosance, ali i Dubrovčane, s kojima je živio posljednjih godina, a pogotovo Josipa Muselimovića, uglednog advokata koji ga je zastupao u sudskim sporovima.

- Veoma me potresla vijest o smrti dobrog čovjeka, stradalnika, prema kojem ova zajednica nije pokazala nikakvo razumijevanje. Ne treba zaboraviti da je njegov otac, nikome kriv i nikome dužan, ubijen na kućnom pragu, a da mu je tada Vojska Republike Srpske oduzela svu imovinu i rasprodala.



Bio častan i čestit čovjek

Mi 20 godina vodimo postupke, borimo se i nikako doći do kraja, nažalost. Prije nekoliko dana smo bili u kontaktu, jer je došao jedan novi nalaz vezano za naknadu štete koja treba biti isplaćena, i nismo se nakon toga uspjeli vidjeti. Salih Alijagić je bio častan i čestit čovjek, vrlo sposoban privrednik, koji, nažalost, nije dočekao da za svoga života dovrši sve što je započeo - kazao nam je Muselimović.

Braći Alijagić RS je ostala dužna isplatiti više od 500 miliona KM. Osnovni i Okružni sud u Trebinju te Vrhovni sud RS u tom predmetu donijeli su više odluka na koje su se Alijagići žalili, pa je Ustavni sud BiH 2009. godine djelimično usvojio njihove žalbe. 

Povreda prava

Ustavni sud BiH utvrdio je i povredu prava Alijagića na imovinu, pa je ostavio na snazi presudu Okružnog suda u Trebinju iz 2004. u dijelu u kojem je odlučeno o naknadi materijalne štete za oduzeti repromaterijal, dok je ukinuo presudu u dijelu o kamatama na naknadu za oduzeti repromaterijal i naknadu štete za izuzete mašine i opremu.

Tada je predmet vraćen Okružnom sudu Trebinje, uz nalog da taj sud o zahtjevu za naknadu štete za izuzete mašine i opremu po hitnom postupku donese novu odluku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.