DVOBROJ DNEVNOG AVAZA

Dodik neće uplašiti Bošnjake

Poslije velikih zemljotresa mora doći do smirivanja tla i stabilizacije političkih prilika u BiH, kazao je lider SBB-a Fahrudin Radončić tokom gostovanja na N1

Avaz.ba

7.8.2021

Naslovnica "Dnevnog avaza" za 7. i 8. avgust 2021. godine. Avaz

U printanom vikend dvobroju "Dnevnog avaza", najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, čitajte: Dodik neće uplašiti Bošnjake.

Gostujući u petak u emisiji na N1 televiziji kod novinarke Emele Burdžović, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, veoma je kritički govorio o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji.

Lider SBB-a kaže da je ova stranka podržala odluku visokog predstavnika o nametanju zakona o negiranju genocida. Govoreći o reakcijama političara iz Republike Srpske, on kaže da je Milorad Dodik “političar lagan za pročitati”.

Naša tema: Do kada će nesreće u bh. minskim poljima ostati dio svakodnevice? Građanima BiH prijeti još 180.000 mina, a imamo vrlo male kapacitete koji mogu odgovoriti tom problemu.

Bili smo na licu mjesta u mjestu Ljubić kod Viteza, gdje je je vatrena stihija progutala tvornicu “Eko-trstika“. Bez posla je ostalo cijelo selo, jer je ova kompanija zapošljavala stotinjak porodica. Još se utvrđuje šta je uzrokovalo požar u kojem su, osim tvornice, u potpunosti izgorjele i dvije porodične kuće, tri štale i četiri garaže.

Komentar dana napisala je Meliha Smajkić: Lov u mutnom.

Ekipa “Avaza” bila je na Sarajevskom aerdoromu: Nakon skoro četiri mjeseca stiglo  je 500.000 doza “Sinopharma” - Došle Fadilove vakcine, krije se koliko su plaćene. Podjela po kantonima kreće od iduće sedmice postepeno, najavio v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Na stranama Globusa čitajte: Osim u Evropi, s vatrenom stihijom bore se i u Kaliforniji. Vatra progutala cijeli grad, gotovo 2.000 stanovnika pozvano da “istog trena” napuste svoj dom.

Obilježeno 29 godina od raspuštanja zloglasnog logora - U Omarskoj su ubijali i bejzbol-palicama. U logoru bilo zatočeno oko 6.000 Prijedorčana, a oko 700 ih je ubijeno.

Pitali smo – Gdje ljetuju bh. političari. Korona im ove sezone nije poremetila planove, neki će do Hercegovine, a neki u Hrvatsku, Grčku...

Advokat Josip Muselimović na vijest o smrti velikog patriote Saliha Alijagića: Otišao je borac za pravdu.

U Jajcu su u toku pripreme za jedinstvenu sportsko-turističku manifestaciju. Spektakularni skokovi s vodopada na rijeci Plivi bit će održani 14. avgusta.

Nakon što su u Sarajevu pojedina područja bila bez vode više od 24 sata: ViK zakazao, građani najavljuju tužbe.

Donosimo još jednu zanimljivu priču u našoj stalnoj rubrici “Staro Sarajevo”: Botanička bašta u Zemaljskom muzeju posjeduje zbirku s više od 1.500 biljaka. Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada, otkriva koje su vrste u ovoj impozantnoj zbirci posebno interesantne.

Crna hronika: Podignuta optužnica protiv Jasmina Seferovića za trgovinu ljudima, ženu koja se tek porodila tjerao da prosi. Žrtva je morala dnevno sakupiti 100 maraka, koje je predavala direktno Seferoviću.

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv dvije Ukrajinke - Čak 42 svjedoka Tužilaštva otkrivaju mrežu prostitucije.

Šta je pokazala istraga o pogibiji radnika na Koridoru 5C: Gradilište nije bilo osigurano, uhapšena jedna osoba.

Korisni savjeti na Sveznadaru: Ne dozvolite da vas savlada ljetni umor, odmarajte tokom vrućina.

Sport: Premijer liga BiH, Mladen Veselinović, krilni napadač Slobode za “Avaz”: Prijatno sam iznenađen na Tušnju, a navijačima poručujem da dođu i da nas podrže.

Đoan Laporta (Joan), predsjednik Barcelone, o odlasku argentinskog asa - Ostanak Mesija uništio bi klub.

Našim čitaocima u dvobroju poklanjamo prilog “Panorama sedmice”, u kojem donosimo niz zanimljivih sadržaja. Među ostalim, za “Avaz” govore glumački velikan Milutin Mima Karadžić, italijanski ambasador u BiH Marko di Ruca (Marco di Ruzza), Snježana Dujmić, udovica Rajka Dujmića, proslavljeni bh. reditelj Dino Mustafić

Tu su i naše rubrike: Plava krv, Sedmica u svijetu, Gastro, Dnevnik…

Ovo printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku: https://avaz.pressreader.com/


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.