SUD BIH

Raspisana međunarodna potjernica za Milomirom Savčićem

Naime, državni sud je Savčiću nakon jučerašnjeg ročišta izrekao mjeru pritvora zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane istupanja u medijima po pitanju njegovog predmeta, odnosno optužnice za genocid u Srebrenici

Avaz.ba

Milomir Savčić

Foto: Avaz


Sud Bosne i Hercegovine je danas donio odluku o raspisivanju međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici, koji je od sinoć, nakon izricanja mjere pritvora, nedostupan Sudskoj policiji BiH.

 - Povodom učestalih medijskih upita, obavještavamo da je Sud BiH zaprimio službenu zabilješku Sudske policije Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da optuženik Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud BiH je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice - rečeno je iz Suda BiH.

Naime, državni sud je Savčiću nakon jučerašnjeg ročišta izrekao mjeru pritvora zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane istupanja u medijima po pitanju njegovog predmeta, odnosno optužnice za genocid u Srebrenici.

Ovaj proces se na Sudu BiH vodi od juna 2020. godine, a optužnica je podignuta u januaru. Tužilaštvo BiH ga tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

NA VRH

Podijeli članak na