SAZNAJEMO

Optuženi za genocid u Srebrenici: Bjegunac Milomir Savčić želi se predati bh. pravosuđu, evo gdje se nalazi

Meni je njegova supruga poručila da bi se on bio spreman pojaviti ako bi mu bio ukinut pritvor, kaže advokat Stojanović

Savčić: Prošle godine pobjegao iz BiH. Agencije

Piše: M. Aš.

29.6.2022

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je 11. avgusta prošle godine međunarodnu crvenu potjernicu za Milomirom Savčićem, koji je optužen za genocid u Srebrenici, a nedostupan je organima gonjenja.


Dva mjeseca

Potjernica je raspisana na zahtjev pravosudnih organa BiH, a nakon što je Sud BiH Interpolu BiH proslijedio sve podatke o Savčiću, kojeg Sudska policija 10. avgusta 2021. godine, poslije određivanja pritvora, nije mogla pronaći na adresi.

Sud je, podsjećamo, pustio Savčića da napusti prostorije ove institucije, pa zatim zatražio raspisivanje potjernice za njim. Sumnja se da je pobjegao u Srbiju iako su iz MUP-a ove zemlje to demantirali u više navrata.

U naredbi Suda za raspisivanje potjernice, koja je proslijeđena Interpolu, kako je objavio “Avaz”, piše da je Savčić nedostupan organima gonjenja i navedene su adrese na kojima bi se mogao nalaziti.

Za dva mjeseca napunit će se godina kako je on nedostupan bh. pravosuđu.


Ko je zvao

Savčićev advokat Miodrag Stojanović kaže za „Avaz“ da ne zna gdje se on nalazi, ali da je postupak za sada obustavljen i da je sve na čekanju.

- Sve su nagađanja i špekulacije o tome gdje se on nalazi. Ako dođe, ako ga nađu, bit će prebačen ovdje i odredit će mu pritvor. Bila je ideja, ako mu se ne odredi pritvor, da on dođe i da mu se nastavi suđenje. Meni je to poručila njegova supruga, da bi on bio spreman da se pojavi ako bi mu bio ukinut pritvor. Ali to, realno, ne može tako. On mora biti pritvoren, pa onda da Sud odlučuje o tome - kaže Stojanović.

Saznajemo da su već obavljeni razgovori i da se uveliko radi na njegovoj predaji

Nalazi se u Beogradu

U naredbi Suda za raspisivanje potjernice kao jedna od adresa stanovanja navedena je Bijeljina, na kojoj nije pronađen, a druga je u Beogradu.

Prema izvorima „Avaza“, u pitanju je ulica Kaplara Momčila Gavrića broj 5. U blizini zgrade u kojoj Savčić ima prebivalište nalazi se kafić “General”. Potvrđeno nam je da živi u Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.