GENERAL POBJEGAO

"Avaz" otkriva šta piše u naredbi Suda BiH za raspisivanjem potjernice za Savčićem: Ovo je mjesto gdje se bi se mogao kriti

Imajući u vidu da optuženi nije pronađen na adresi stanovanja i da nije doveden po zahtjevu Suda u pritvorsku jedinicu ove institucije, zatražena je tjeralica

Savčić: Nedostupan organima gonjenja. Avaz

Piše: Miralem Aščić

12.8.2021

Međunarodna policijska agencije Interpol raspisala je jučer na zahtjev pravosudnih organa BiH međunarodnu crvenu potjernicu za Milomirom Savčićem, koji je optužen za genocid u Srebrenici, a nedostupan je organima gonjenja.

Sudska policija u ponedjeljak ga nije mogla pronaći

Potjernica je raspisana nakon što je Sud BiH Interpol BiH proslijedio sve podatke o Savčiću, kojeg Sudska policija u ponedjeljak nije mogla pronaći na adresi poslije određivanja pritvora.

Zanimljivo je, međutim, to da je Sud na čijem je čelu Ranko Debevec pustio Savčića da napusti prostorije ove institucije pa zatim zatražio raspisivanje potjernice za njim. Sumnja se da je Savčić pobjegao u Srbiju, iako iz MUP -a ove zemlje to demantiraju.

"Avaz" iz izvora bliskih Sudu BiH otkriva šta stoji u naredbi Suda za raspisivanjem potjernice, koja je proslijeđena Interpolu. Kako nam je rekao naš izvor, u zahtjevu piše da je Savčić nedostupan organima gonjenja i navedene su adrese na kojima bi se mogao nalaziti.

Istaknuto je da je Sud BiH prema Milomiru Savčiću, optuženom za krivično djelo genocid, odredio pritvor. No, "imajući u vidu da optuženi nije pronađen na adresi stanovanja i da nije doveden po zahtjevu Suda u pritvorsku jedinicu ove institucije, donesena je naredba o raspisivanju međunarodne potjernice".


Ima i državljanstvo Srbije

Izvršenje ove naredbe proslijeđeno je svim policijskim agencijama u BiH, SIPA i, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT BiH), MUP RS i kancelariji Interpola u BiH.

U naredbi je navedeno da Savčić ima i državljanstvo Srbije. No, evo šta tačno piše u potjernici s pretpostavkom gdje ga je potrebno tražiti.

- Jedna adresa stanovanja je Bijeljina, a druga Beograd (Srbija) - stoji u zahtjevu Suda Interpolu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.