PREDSJEDAVAJUĆI VM

Tegeltija čestitao slavu Savčiću, optuženom za ratne zločine, pa prepravljao čestitku

Nakon 38 minuta je uslijedila ista čestitka, samo umjesto imena Milomira Savčića, pisalo je ime Radana Ostojića

Zoran Tegeltija uputio čestitku Milomiru Savčiću, pa je ispravljao. Armin Durgut / Pixsel - Srna

S. S.

8.11.2022

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) uputio je čestitku predsjedniku Boračke organizacije RS-a (BORS) Milomiru Savčiću, rukovodstvu i članstvu povodom Mitrovdana - krsne slave BORS-a, a nakon toga je čestitku prepravio i umjesto imena Milomira Savčića čestitao je Radanu Ostojiću.

- Primite iskrene čestitke povodom Mitrovdana - krsne slave BORS-a, organizacije koja predano radi na očuvanju i njegovanju tradicije Odbrambeno-otadžbinskog rata i naše RS. Imat ćete uvijek moju podršku u vašem radu na ispunjenju ciljeva vaše misije i poboljšanju materijalnog i društvenog položaja boračkih kategorija - napisao je Tegeltija. 

Prvobitna čestitka. SCREENSHOT

Ista čestitka, samo drugo ime

Nakon 38 minuta je uslijedila ista čestitka, samo umjesto imena Milomira Savčića, pisalo je ime Radana Ostojića.

Podsjećamo, Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je 11. avgusta prošle godine međunarodnu crvenu potjernicu za Milomirom Savčićem, koji je optužen za genocid u Srebrenici, a nedostupan je organima gonjenja.

Potjernica je raspisana na zahtjev pravosudnih organa BiH, a nakon što je Sud BiH Interpolu BiH proslijedio sve podatke o Savčiću, kojeg Sudska policija 10. avgusta 2021. godine, poslije određivanja pritvora, nije mogla pronaći na adresi. 

Prepravljena čestitka. SCREENSHOT

Raspisana potjernica

Sud je, podsjećamo, pustio Savčića da napusti prostorije ove institucije, pa zatim zatražio raspisivanje potjernice za njim. Sumnja se da je pobjegao u Srbiju.

Optužnicom se tvrdi da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.