STATE DEPARTMENT

BiH jedina zemlja u regiji koja nije potpisala izjavu o Afganistanu

Oni koji imaju moć i autoritet u cijelom Afganistanu su odgovorni za zaštitu ljudskih života, istaknuto je u izjavi

State Department: Ceste, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni. Arhiv

Piše: L. M.

20.8.2021

Bosna i Hercegovina još uvijek nije potpisala Zajedničku izjavu američkog State Departmenta kojom se poziva na mir u Afganistanu. Nakon što su talibani ponovo uspostavili vlast u Afganistanu, Sjedinjene Američke Države su 15. augusta inicirale ovu izjavu.




Izjavu su potpisale sve zemlje regije. Printscreen: U.S Department of State

Moć i autoritet

Države koje su potpisale ovu izjavu su saglasne da, kako se navodi, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Afganistanaca koji žele napustiti svoju državu.

Na web stranici State Departmenta Bosna i Hercegovina se ne nalazi među 100 država koje su potpisale ovu izjavu dok su druge zemlje regije su to učinile.

- Oni koji imaju moć i autoritet u cijelom Afganistanu su odgovorni za zaštitu ljudskih života i imovine te za hitno ponovno uspostavljanje sigurnosti i civilnog poretka - istaknuto je u izjavi State Departmenta.

Omogućiti odlazak

Zajedničkom izjavom se poziva da se građanima Afganistana, kao i stranim državljanima, mora omogućiti odlazak, ako to žele.

- Ceste, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i mir se mora održati - poručeno je.

Također je navedeno da Afganistanci zaslužuju živjeti u sigurnosti i dostojanstvu. Ovom izjavom se njene potpisnice deklariraju kao one koje su spremne pomoći Afganistanu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.