U PRIHVATNIM CENTRIMA

Počela vakcinacija migranata u Unsko-sanskom kantonu

Vakcinacija počela jučer, 19. augusta, te da je Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine izdvojio 500 doza AstraZeneca vakcina

Vakcinacija počela jučer. Arhiva

Ad. A. / Birn

20.8.2021

Na području Unsko-sanskog kantona počela je vakcinacija protiv koronavirusa za izbjeglice, migrante i tražioce azila koji borave u privremenim prihvatnim centrima “Borići” i “Miral”, dok se u centru “Lipa” privodi kraju anketiranje korisnika, nakon čega će oni koji iskažu interesovanje biti vakcinisani.

Ilarija Bašić iz Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) u BiH potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je vakcinacija počela jučer, 19. augusta, te da je Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine izdvojio 500 doza AstraZeneca vakcina, dok je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), kroz projekat koji implementira Dansko vijeće za izbjeglice, omogućila usluge apliciranje vakcina, kao i ljekare koji će pratiti stanje lica u pokretu, minimalno, tri dana nakon vakcinacije.


Planovi imunizacije

-Zajedno s partnerskim organizacijama mnogo smo radili sa zdravstvenim autoritetima u BiH da se omogući da migrantska populacija bude uvrštena u zvanične planove imunizacije. Raduje nas da smo uspjeli u tome, jer pravo na zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava. Vakcinacija lica u pokretu planirana je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i zdravstvenih autoriteta u našoj zemlji - kaže Bašić.

Ona dodaje da je Federalni zavod za javno zdravstvo najavio da se mogu očekivati dodatne količine vakcina za imunizaciju ove populacije i u drugim kantonima.

-Za sada je planirana imunizacija 500 lica u pokretu u privremenim prihvatnim centrima ‘Lipa’, ‘Miral’ i ‘Borići’, jer imamo tu količinu vakcina na raspolaganju. Svaka osoba koja iskaže interes, nakon edukativnih radionica i istraživanja koje realiziramo, bit će vakcinisana - objašnjava Bašić.

Prema riječima Murisa Halkića, ministra zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK), važnost imunizacije ove populacije prioritetna je koliko i ostatka zajednice.


Zdravstveni rizici

-Migrantska populacija je dio naše zajednice posljednjih nekoliko godina, stoga je važno da smo krenuli s imunizacijom u koju je ova populacija uključena. To će smanjiti zdravstvene rizike u našem društvu. U pandemiji je važno da se svi ponašamo odgovorno i prema sebi i prema drugima, a vakcinacija je najbolji način za to - govori Halkić.

U razgovoru za BIRN BiH, aktivistica Gorana Mlinarević kaže da se ljudi o pokretu moraju adekvatno obavještavati o pristupu vakcinama, te da se nada da će ovakav pristup biti omogućen i u ostalim kantonima.

Međunarodna organizacija za migracije i DRC od početka pandemije uveli su stroge preventivne mjere u privremenim prihvatnim centrima, a sve u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i zdravstvenim autoritetima u BiH.

-Zahvaljujući zajedničkim naporima, spriječilo se širenje koronavirusa među licima u pokretu - stoji u saopćenju.

Od početka pandemije, medicinski timovi DRC-a u saradnji sa zdravstvenim radnicima iz lokalnih domova zdravlja uradili su 80.437 medicinska pregleda na COVID-19, a testirali su 1.701 lice. Prema njihovim podacima, od početka pandemije bilo je 275 osoba u pokretu pozitivnih na COVID-19.

Kako se navodi u saopćenju Danskog vijeća za izbjeglice, prema zvaničnim podacima, trenutno je u privremenim prihvatnim centrima širom BiH smješteno oko 3.000 lica u pokretu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.