VATRA SE PONOVO RAZBUKTALA

Helikopteri iz RS gase požare oko Jablanice

Zahtjev za angažovanje helikoptera iz RS upućen je danas, a vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Jablaničkog i Grabovičkog jezera, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite

Angažirana dva helikoptera. Ilustracija

Ad. A. / Srna

20.8.2021

Helikopterski servis RS ponovo učestvuje u gašenju požara na područje Jablanice, gdje se vatra ponovo razbuktala.

Dvije letjelice su se uputile na požarište nešto iza 16. sati, budući da se ponovo rasplamsala vatra na požarištvu Donja Jablanica- Komadinovo vrelo, iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica.

Zahtjev za angažovanje helikoptera iz RS upućen je danas, a vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Jablaničkog i Grabovičkog jezera, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

U saopštenju se navodi da je jučer, porastom dnevne temperature, na požarištu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo došlo do pojave nekoliko požarnih čvorišta.

Vatrogasci, dobrovoljci i volonteri izašli su na izuzetno težak i nepristupačan teren pokušavajući eliminisati navedena požarna čvorišta.

Iz Federalne uprave civilne zaštite su naveli da je padom noćne temperature smanjena i pojava požarnih čvorišta, dok je porastom dnevne temperature došlo do njihovog rasplamsavanja.

U saopštenju podsjećaju da su dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske bili angažovani na izviđanju i gašenju požara na području opštine Jablanica u ponedjeljak i utorak, 16. i 17. avgusta, kada je veliki požar zahvatio široki pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širio prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica.

Jedan od helikoptera vršio je izviđanje, a drugi je gasio požar i tokom ta dva dana imao je 21 nalet izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara.

Republička uprava civilne zaštite i Federalna uprava civilne zaštite zaključile su 2001. godine Sporazum o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite s ciljem međusobne saradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.