PRENOSIMO

Formiran predmet protiv člana VSTV-a Mahmuta Švrake zbog odlaska u Centralu SDA

Švraka se našao u centru pravosudnog skandala nakon što je objavljeno da je s Osmicom boravio na sastanku u Centrali SDA

Press Media

Muhmut Švraka

Foto: Avaz


Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH formirao je predmet protiv člana VSTV-a Mahmuta Švrake nakon što su mediji otkrili da je boravio u Centrali Stranke demokratske akcije (SDA), piše Press Media.

- Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH donio je odluku da registruje predmet po službenoj dužnosti - navedeno je iz Ureda disciplinskog tužioca. 

Švraka se našao u centru pravosudnog skandala nakon što su mediji objavili da je zajedno s direktorom OSA-e BiH Osmanom Mehmedagićem zvani Osmica boravio na sastanku u Centrali SDA.

Obećana pozicija

U suštini Švraka je, prema pisanjima medija, otišao “po pamet” u Centralu SDA tj. da bi dobio instrukciju o načinu na koji će glasati u Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a koja odlučuje o potvrđivanju mjera protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Mediji su ranije objavili da je posjeta Švrake stranci Bakira Izetbegovića vidljiva i na kamerama FUP-a te da je sastanku prisustvovao lično Izetbegović. Navodno, Švraki je obećano da bira novu poziciju koju želi, ali pod uslovom da prethodno potvrdi mjeru udaljavanja Gordane Tadić s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

SDA je uvjerena da će uspjeti

Svima je dobro poznato da se SDA želi što prije riješiti Gordane Tadić samo i isključivo zbog istraga Tužilaštva BiH protiv kadrova SDA poput Fadila Novalića (afera “Respiratori”), Asima Sarajlića (“Respiratori 2”) i Osmana Mehmedagića (afera “Diplome”).

SDA je uvjerena da će uspjeti, ukoliko se izabere v.d. glavnog tužitelja, ugušiti sve istrage koje vodi Tužilaštvo BiH protiv funkcionera SDA. Na ovaj način SDA će u potpunosti staviti državno pravosuđe pod političku kontrolu s obzirom na to da ova stranka ima direktan utjecaj na predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Postavlja se pitanje kako će na ovo reagovati VSTV i novi predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, a za kojeg visoki zvaničnici SDA često znaju reći da je “stavljen pod kontrolu” i to preko Osmana Mehmedagića i Ranka Debevca. Prosto nije normalno da Švaraka odlučuje o pitanju u vezi kojeg je i sam počinio prekršaj.

NA VRH

Podijeli članak na