PRI KRAJU RADOVI

Cesta Stolac-Neum bit će otvorena do proljeća naredne godine

Izgradnjom ove ceste Neum će se otvoriti prema unutrašnjosti BIH, istaknuo je Pravdić

Piše: M. Smajkić

1.9.2021

Sa današnjeg obilaska dionice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Delegacija Vlade FBiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem, a u kojoj su bili i ministri prometa i komunikacija te okoliša i turizma, Denis Lasić i Edita Đapo danas su obišli cestu Stolac - Neum, čijih je još 10 kilometara preostalo završiti do potpunog otvorenja.

Oni su svoju posjetu započeli na potpuno izgrađenoj dionici Stolovi-Drenovac, iz pravca Stoca, gdje ih je dočekao Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH.

U izjavi za medije, Novalić je kazao da su u ekonomskim analizama i makroekonomskim pokazateljima primijetili dva faktora koja utječu na izuzetno dobar ekonomski rast ove godine.

To su prije svega, kazao je, gradnja infrastrukturnih projekata te povećan izvoz.

Najveća injekcija

- Gradnjom infrastrukturnih projekata izravno Federacija BiH, odnosno država utječe na njih i mogu da vas obavijestim da u ovom momentu imamo između 800 i 850 miliona eura u radovima u otvorenom gradilištu na Koridoru 5C, a na cestama imamo projekt modernizacije cesta plus redovni program izgradnji cesta koji obuhvata najmanje 200 miliona eura. To je najveća injekcija koja ovog momenta doživljava naša ekonomija i na kojima se temelji rast. To je jedan od razloga zašto smo danas došli da jako precizno odredimo prioritete, dinamiku i šta bismo još trebali novo ubaciti u javni diskurs da gradimo. Očigledno da je gradnja infrastrukture naš najveći zamajac u ekonomiji - kazao je Novalić.

Uoči obilaska ove ceste on je s Lasićem održao sastanak.

Sa današnjeg obilaska dionice. M. Smajkić

Lasić je novinarima kazao da je, iako o tome imaju svakodnevnu komunikaciju i kroz rad Vlade FBiH, premijera upoznao sa trenutnim aktivnostima u vezi izgradnje dionica autoceste na koridoru 5C, kao i svim onim koje se odnose na projekte za čiju su realizaciju zadužene Ceste FBiH.

- Jedan od pozitivnih primjera odnosno od zahvata u cestovnoj infrastrukturi koja je od velikog značaja za državu je i ova dionica Stolac-Neum, koja će biti otvorena do proljeća naredne godine. Ova dionica je u prošlosti mnogo puta obećavana, a žitelji Neuma i Stoca su s nevjericom pratili aktivnosti u vezi njene izgradnje - rekao je Lasić.

Smatra da je sami jug Hercegovine godinama zapostavljen, ali kao je rekao, to više nije slučaj kako zbog ove ceste, tako i izgradnje Koridora, južne obilaznice oko Mostara, ali i svih drugih projekata koji su u toku.


Ukupna dužina dionice će biti 38 kilometara

Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH podsjetio je da je od ukupno 36 kilometara, koliko je duga cesta Stolac-Neum, preostalo samo 10 kilometara koji nisu završeni.

- Kompletnu dionicu od 36 kilometara ćemo na proljeće pustiti u promet. Paralelno, radimo izgradnju obilaznice oko Stoca. Dobili smo urbanističku suglasnost i u toku je eksproprijacija. Riječ je o jednoj mini-obilaznici u dužini od 1,3 kilometra i rok je 10 mjeseci. Znači, ukupna dionica će sa tom obilaznicom biti duga skoro 38 kilometara, a vrijednost investicije je 88 miliona KM. Izgradnjom ove ceste Neum će se otvoriti prema unutrašnjosti BIH - istaknuo je Pravdić.

Veliki značaj za turizam

Obilasku dionice je prisustvovala i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo koja je podsjetila da se BiH u ekonomskim svjetskim forumima nalazi na začelju, ali, kako je navela, gledajući sve te indekse naši hotelijeri imaju izvanredne ocjene.

- Ono zbog čega se BiH nalazi na začelju i što se ocjenjuje slabim ocjenama jeste infrastruktura, pogotovo, cestovna, kao i opremljenost aerodroma. Stoga, izgradnja jedne ovakve ceste će zasigurno poboljšati stanje turizma u BiH i omogućiti našim turističkim agencijama i turoperatorima da je koriste, ali i našim hotelijerima u Neumu će biti od posebne važnosti, budući da će nabavka robe iz unutrašnjosti biti znatno olakšana. Benefite od ove ceste turistički sektor i turistička industrija će osjetiti u velikoj mjeri - navela je Đapo.

Kao svojevrsni domaćin delegaciju Vlade FBiH je dočekao i načelnik Neuma Dragan Jurković, a nakon obilaska ceste, upriličena je posjeta Neumu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.