IN MEMORIAM

Preminuo Ljubo Bešlić, bivši gradonačelnik Mostara

Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata

Ljubo Bešlić. Arhiv

M. Smajkić

3.9.2021

Danas je u 63. godini života nakon duže bolesti preminuo bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, potvrđeno je za portal "Avaza".

Podsjetimo, Bešliću je u februaru izvršena transplantacija srca u zagrebačkom “Rebru”, a od srčanog zatajenja se godinama liječio.

Nastupile komplikacije

Iako je transplantacija uspješno urađena nakon čega se oporavljao i u rodnom Mostaru, ipak, nastupile su određene komplikacije, između ostalog, i zbog posljedica koronavirusa, nakon čega je ponovo hospitaliziran u zagrebačkoj bolnici.

Ljubo Bešlić rođen je 27. jula 1958. godine u Mostaru.

Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. završava Strojarski fakultet na univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Nakon toga radio je kao profesor u srednjoj Strojarskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom poduzeću “Rade Bitanga” – Mostar i to kao rukovoditelj službe održavanja. Aktivno se bavio rukometom (1972. – 1990.) i to u Rukometnom klubu “Velež”.

Od 1992. do 1995. aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu kao pripadnik HVO-a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Bruxelles za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne skupine koja je radila na ustroju Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon ustroja ministarstva nastavio je raditi u istom u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

Ljubo Bešlić postao je dogradonačelnikom Grada Mostara početkom 2003. godine, a gradonačelnikom Grada postaje sredinom decembra 2004. godine.

Aktivni je bio član Vijeća Evrope

Od 2006. do sredine 2009. obnaša dužnost predsjednika Udruženja općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Na drugi mandat gradonačelnika Mostara Ljubo Bešlić je izabran 18. decembra 2009. godine. Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata, za vrijeme njegovog prvog mandata Stari most je ušao na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Stari most je prvi spomenik iz Bosne i Hercegovine koji je ušao na taj popis. Drugi je u historiji Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta. Aktivni je bio član Vijeća Evrope (Council of Europe) od 2004. godine. Oženjen je i otac je troje djece.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.