PREDSJEDNIK SDS-A

Šarović: Raspakivanje Dejtona je nedopustivo i opasno

Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati, ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora, a to je inicijativa za raspakivanje Dejtona, što je za nas nedopustivo, kazao je mIRKO Šarović

Mirko Šarović. Agencije

A. Ka. / Fena

3.9.2021

"Raspakivanje Dejtona" je nedopustivo i opasno, izjavio je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, saopćeno je iz te stranke.

- Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati, ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora, a to je inicijativa za raspakivanje Dejtona, što je za nas nedopustivo - kazao je Šarović osvrćući se na nedavni sastanak Milorada Dodika i Tajipa Erdogana.

Prema izjavi Šarovića, problem je što je Dodik svojom izjavom poručio da je Dejton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od Erdogana da se u tu temu uključi i posreduje.

- Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikavih dodirnih tački jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske - Šarovićeve su riječi.

On ističe da je naivno vjerovanje da postoje danas unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i koji bi Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru, isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što ima danas.

 - Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu. Ideja mirne disolucije je tačka razlaza naših politika jer mi u SDS-u smatramo da je to najoposanija zamka za nespremnu Republiku Srpsku i mi kao stranka ćemo se odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi - zaključio je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.