NA LICU MJESTA

Mostar se oprašta od Ljube Bešlića: Kćerka rasplakala prisutne

U Domu herceg Stjepana Kosače od Bešlića su se oprostili porodica, prijatelji, stranačke kolege, te brojni predstavnici javnog života grada na Neretvi

M. Smajkić

Knjigom žalosti i komemorativnim skupom, Mostar se oprašta od bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića, koji je nakon višegodišnjih zdravstvenih smetnji preminuo u petak.

U Domu herceg Stjepana Kosače od Bešlića su se oprostili porodica, prijatelji, stranačke kolege, te brojni predstavnici javnog života grada na čijem je čelu bio od 2004. godine pa do februara ove godine.

Posebna emocija

Biranim riječima i uz posebnu emociju od Bešlića se oprostio gradonačelnik, Mario Kordić.

- Kada me Vijeće izabralo da budem njegov nasljednik, među prvima me zagrlio upravo on, naš Ljubo. "Dragi prijatelju, čestitam ti, tu sam za sve što ti bude trebalo", rekao je to ne kurtoazno, nego onako iskreno, prijateljski. U više navrata dok smo razgovarali, rekao mi je da smatra dijelom svoje porodice, kazao je Kordić.

Naglasio je da je Bešlić ustrajao na međuljudskim odnosima, smirivao i okupljao, ali nadasve gradio djelo zvano Mostar i to bez obzira na vjeru, naciju i boju kože.

Posebno emotivan govor imala je Ines Bešlić, njegova kćerka, koja je rasplakala prisutne.

- Sve mislim da je ovo neki košmar iz kojeg ćeš me ti probuditi i reći mi da je vrijeme za posao. I u ovoj svojoj posljednjoj ovozemaljskoj bitci si pokazao da si fenomen, fenomenalan tata i fenomenalan gradonačelnik. Divan suprug i otac, naš neumorni borac, naš tješitelj, što je mogao vidjeti svatko tko te poznavao - kazala je ona.

Veliko srce

Emotivan je bio i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

- Ljubo je bio i ostat će naše veliko srce...odrastao uz Franjevačku crkvu i džamiju istovremeno u mahalskom ambijentu u Mostar je utkao svoje djetinjstvo mladost i zrelost... Ljubo je u je kao njegovo dijete najbolje oponašao svoj Mostar - rekao je, između ostalog, Čović.

NA VRH

Podijeli članak na