POŠTENI IZBORI

Podrška opozicije prijedlozima CIK-a: Skeneri protiv krađe

Ovo je jedini i potpuno ispravan odgovor na rasprostranjenu krađu glasova i faktičku uzurpaciju temeljnog demokratskog građanskog prava na glasanje i izbor svojih predstavnika, kaže Nikšić

Podrška prijedlozima CIK-a. Arhiv

Piše: A. Bajramović

15.9.2021

Prijedlog Centralne izborne komisije (CIK) o uvođenju skenera u proces glasanja naišao je na podršku stranaka opozicije, koje već duže vrijeme insistiraju na rješenjima koja bi omogućila poštenije izbore u BiH.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar izjavio je da su različite vrste skenera za otiske prstiju i druga tehnička rješenja za transfer izbornih rezultata s terena u CIK jedna od opcija koje se razmatraju za opće izbore naredne godine, uz uvjet da Vijeće ministara i Parlament odobre 10 miliona KM. Sve to je moguće bez promjena Izbornog zakona.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ovakve informacije iz CIK-a smatra ohrabrujućima.

- Ovo je jedini i potpuno ispravan odgovor na rasprostranjenu krađu glasova i faktičku uzurpaciju temeljnog demokratskog građanskog prava na glasanje i izbor svojih predstavnika - kaže Nikšić.

Ostatak teksta možete pročitati u printanoj verziji "Dnevnog avaza" koji je u prodaji.

Pročitajte šta o ovoj temi kažu još Sanela Prašović-Gadžo, šefica Kluba poslanika SBB-a u Parlamentu FBiH,  Elmedin Konaković, lider NiP-a, Sabina Ćudić,Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.