LIJEVČE POLJE

Počela berba kukuruza, gore je nego što se strahovalo: Vratio sam se iz Njemačke da ovo radim, a evo šta nam se desilo

Primorani smo rasprodati stoku i okrenuti se nečem drugom, kaže Barišić

Račić u berbi: Nikada nije bio lošiji rod kukuruza. AVAZ

Piše: B. Grgić

16.9.2021

Već na početku berbe kukuruza u Lijevče polju vidljivo je da su prinosi manji za tri do četiri puta od očekivanih.

Željko Barišić i Jovica Račić iz Bosanske Gradiške kažu da nikada nije bio lošiji kukuruz kao ove godine.

Umjesto očekivanih deset tona s isto toliko dunuma, teško da će ove godine biti i dvije tone kukuruza. Šteta je još veća ako se uzme u obzir da je kvalitet zrna ispod svakog minimuma.


Ispod minimuma

- Proljetos sam primijenio sve moguće agrotehničke mjere, od pripreme zemljišta do visokih doza mineralnih đubriva, najkvalitetnijih herbicida i adekvatne prihrane. Ali uslijedila je suša, i to odmah nakon nicanja. Nema druge nego rasprodati stoku i okrenuti se nečem drugom - rekao je Barišić.

Na istim mukama je i Račić, koji svojom mehanizacijom uslužno bere kukuruze.

- Nafta je dostigla maksimalnu cijenu, a rod kukuruza nikakav. Sve se urotilo protiv nas. Ja sam prije dvije godine napustio posao u Njemačkoj i vratio se da se bavim poljoprivredom. Kupio sam i kombajn, servisirao berač, ali šta vrijedi - nezadovoljno konstatira Račić.



Udar na džepove građana

Situacija je gotovo identična u čitavom Lijevče polju, odnosno i na području srbačke i laktaške općine.

Umjesto očekivanog uroda od 200.000 tona kukuruza s 20.000 hektara oranica u Lijevče polju, stručnjaci kažu da će ovogodišnji rod biti upola manji, a možda i više.

Paralelno s berbom kukuruza u klipu i zrnu, u toku je i spremanje silaže te žetva soje. Zbog katastrofalne suše prinosi su dva ili tri puta manji, što će se odraziti na drastično smanjenje stočnog fonda i poskupljenje stočne hrane i mesa. Alarmantna situacija u poljoprivredi se neće negativno odraziti samo na ratare i stočare, već i na potrošače koji su svjedoci svakodnevnih poskupljenja hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.