OTKRIVAMO

Šmit ohladio Komšića

Komšić je sa Šmitom, prema svemu sudeći, imao vrlo neugodan sastanak

Kristijan Šmit i Željko Komšić. Avaz

Piše: D. Hadžović

19.9.2021

U utorak su sastanak održali visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i član Predsjedništva Željko Komšić. Visoki predstavnik nije bio raspoložen za izjave za medije, ali je zato Komšić otkrio da se na sastanku, između ostalog, razgovaralo o inicijativi „Otvoreni Balkan“ i Izbornom zakonu u BiH te da Šmit, navodno, preferira Fileov model kao rješenje.


Ne bira riječi

Ovaj sastanak desio se u jeku posjete njemačke kancelarke regionu, gdje se najprije u Beogradu nasamo sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a dan poslije u Tirani s premijerima država u regionu.

No, osim otkrivanja detalja sastanka, Komšić je nimalo biranim riječima govorio o kancelarki Merkel i Šmitu. Merkel je poručio da od Srbije neće praviti „regionalnog šefa“ te da „nema više gazda na Balkanu“. Za Šmita je, s druge strane, zaključio da je „neupućen“ u dešavanja u Bosni i Hercegovini te da je u BiH „možda došao s predodžbama koje ne odgovaraju realnosti“.

Ipak, prema informacijama koje ima „Avaz“ s lica mjesta, čini se da postoji i mnogo plastičniji razlog zašto je Komšić poslije sastanka bio kivan na Šmita i njemačku politiku. Šmit je, navodno, bio vrlo oštar prema Komšiću, poručivši mu, između ostalog, da svojom retorikom i djelovanjem direktno doprinosi dizanju tenzija te da, umjesto rada na rješavanju problema, svojim populizmom samo dodatno produbljuje probleme.


Naknadno drčan

Dok mu je visoki predstavnik „očitavao lekciju“, Komšić je, kako saznajemo, djelovao vrlo iznenađeno i držao se rezervirano, ali je očigledno hrabrosti i drčnosti za slanje „oštrih poruka“ njemačkim diplomatama uspio sakupiti naknadno, kada je Šmitu vidio leđa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.