ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović: "Srpski svet" je samo drugi naziv za "veliku Srbiju"

Neće biti novih granica i novih država na Zapadnom Balkanu - izjavio je Džaferović

Šefik Džaferović. Arhiv

Piše: D. H.

18.9.2021

Član Predsjedništva BiH  Šefik Džaferović dao je intervju za srbijanski dnevni list "Danas". Džaferović je istakao kako građani Srbije ne treba da ga doživljavaju na osnovu ocjena koje se iznose u tabloidima.

- Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća. Geostrateška konfiguracija regiona je završena. Neće biti novih granica i novih država na Zapadnom Balkanu - izjavio je Džaferović.


Opasne poruke

Džaferović smatra kako na sceni još uvijek imamo politike koje žele podjelu BiH.

-  Očigledno je da na djelu još uvijek imamo retrogradne politike, koje žele provesti svoje ratne ciljeve, a to je podjela BiH. Svima je jasno da zagovornici velikodržavnih projekata i dalje pokušavaju ostvariti ono što nisu uspjeli u periodu ’92-95. Narušavanje mira njima ništa ne znači, jer je u velikom broju slučajeva riječ o licima, koja su i 1990-ih bili nosioci ratnohuškačke politike. Nosioci takvih politika bi konačno trebali nešto naučiti iz historije, a glavno je to da je svako onaj ko je atakovao na cjelovitost BiH završio u Hagu i na smetljištu historije.

Džaferović je rekao kako je strateško opredjeljenje regije integracija u EU i NATO te je istakao kako misli da taj proces može relaksirati odnose i dati sigurnost i bolji životni ambijent za građane.

- Zemlje Zapadnog Balkana trebaju međusobno sarađivati, poštujući se uzajamno. Razgovorom i dogovorom treba rješavati otvorena pitanja, a tamo gdje nema dogovora primjenjivati međunarodno pravo. Naši narodi žive u svim državama regije, što je jako važna činjenica - kazao je on u intervju.

Na pitanje treba li sintagmu "srpski svet" ozbiljno shvatati, Džaferović kaže da onako kako se predstavlja od zvaničnika Srbije je samo drugi naziv za Veliku Srbiju.

- Drugačije se ne mogu i ne smiju shvatiti izjave zvaničnika Srbije kada kažu da je to objedinjavanje ili ujedinjavanje srpskog naroda i u političkom, i u državnom smislu. To je opasna poruka, koja predstavlja nastavak retorike o velikoj Srbiji, odnosno Miloševićev vokabular o 'svim Srbima u jednoj državi - izjavio je Džaferović.



Cilj im je jačati lažnu predstavu da je u BiH, umjesto agresije, bio građanski rat

Džaferović se osvrnuo i na hapšenje Edina Vranja, za koje kaže da je u pitanju planirana strategija srbijanskih vlasti.

- Poruke srbijanskih vlasti otkrivaju da oni ne žele rješavanje ovog pitanja, kao ni drugih otvorenih pitanja sa BiH. Štaviše, stječe se utisak da je ovo planirana strategija s porukom da će Srbija hapsiti i krivično goniti pripadnike Armije RBiH, dok brojni osumnjičeni za genocid u Srebrenici i druge zločine, pa čak i pravosnažno osuđeni za ratne zločine pred bh. sudovima, slobodno žive u Srbiji. Cilj je evidentno jačati lažnu predstavu da je u BiH, umjesto agresije, bio građanski rat, te da su sve tri strane podjednako činile zločine. To jednostavno neće biti moguće, smatra Džaferović.


Na pitanje o tome koliko je zaista realna mogućnost da u BiH izbija rat, Džaferović napominje da NATO snage imaju obavezu reagirati u slučaju narušavanja teritorijalnog integriteta BiH.

- Po Dejtonskom mirovnom sporazumu, međunarodne snage, prije svih snage NATO saveza, imaju mandat da interveniraju u slučaju narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i na taj način zaštite Dejtonski sporazum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.