POTRČALI PRED RUDU

Osman odlučio da sam sebe istražuje?!

Zakon striktno predviđa da vještačenje mogu raditi samo ovlašteni sudski vještaci po nalogu Suda BiH, a na zahtjev Tužilaštva BiH

A. Ka.

Osman Mehmedagić i Gordana Tadić

Foto: Avaz


Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) pokrenula je proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, saopćeno je iz OSA-e.

Iz OSA-e navode da će vještačenje biti urađeno kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH te da će tražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije.

- Bit će upućena i disciplinska prijava Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH kao i krivična prijava zbog nezakonitog prisluškivanja i tonskog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima. OSA BiH se u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivamo nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo - navodi se iz OSA-e.

Međutim, zakon striktno predviđa da vještačenje mogu raditi samo ovlašteni sudski vještaci po nalogu Suda BiH, a na zahtjev Tužilaštva BiH.

Također, OSA nema policijske ovlasti i to je razlog više i indicija da Mehmedagić želi da opstruira zakonitu istragu.

Zato je odmah krenuo u vještačenje prije Suda, Tužilaštva i ovlaštenih sudskih vjestaka.

Više o temi OSA

KOMENTAR DANA
Pravda za Avdu
NA VRH

Podijeli članak na