PRENOSIMO

OSA BiH traži vještačenje šokantnog snimka Mehmedagić-Tadić po bijelom svijetu, nakon Slovenije, Amerika?!

OSA je kako tvrdi izvor PRESS-a u tekstu maila koju su uputilu Maheru pojasnili kompletnu situaciju i razlog zbog kojeg ga kontaktiraju

Gordana Tadić i Osman Mehmedagić. Press

Press

21.10.2021

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA BiH) nastavila je navodno tražiti vještačenje snimka koji je nedavno dospio u javnost, a na kojem razgovor vode glavna državna tužiteljica Gordana Tadić i direktor OSA BiH Osman Mehmedagić, saznaje PRESS.

Nakon što su to prema saznanjima PRESS-a zatražili samoinicijativno od vještaka Janeza Križaja iz Slovenije putem maila, sada su isti zahtjev sa malo više pitanja, tvrdi izvor PRESS-a uputili Robertu Maheru, profesoru Elektrotehničkog i kompjuterskog inženjerstva pri Državnom Univerzitetu Montana.

U svoju kolekciju “nezavisnih analiza” snimka za koji nije sigurno da ga i oni sami nisu snimili dodali su i ovu.

OSA je kako tvrdi izvor PRESS-a u tekstu maila koju su uputilu Maheru pojasnili kompletnu situaciju i razlog zbog kojeg ga kontaktiraju.

Naveli su da je u pitanju razgovor između generalnog direktora Obavještajno – sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, da je sastanak na kojem je razgovor snimljen održan 18. jula 2019. u sali za sastanke glavnog tužioca. Također iz OSA BiH su naveli da je mediji koji je, dvije godine nakon što je sastanak održan, objavio ovaj audio snimak, tvrdio da su ga primili putem e-maila, a zatim ga uploadovali na svoj Youtube kanal, te su se požalili i kako nemaju originalni snimak razgovora jer ga nisu snimili, a da ih upravo za snimanje optužuju neki mediji.

Iz OSA-e BiH naglasili su, kako prenosi izvor PRESS-a, i svoja zapažanja, želeći vjerovatno da usmjere samo vještačenje u pravcu u kojem njima odgovara, kao što su ona da je se na kraju drugog snimka čuje kako su neki glasovi sve slabiji, te da oni pretpodstavljaju da je razlog tome to što uređaj koji je korišten za snimanje ostaje u sali u kojoj se sastanak i održao.

Koliko košta?

Oni su od Mahera zatražili forenzičku analizu ovog razgovora, ali prije svega zanimalo ih je koliko košta.

Teško utvrditi autentičnost

Prema riječima našeg izvora Maher je u svom odgovoru naglasio nekoliko stvari po pitanju ovog snimka.

Zanimalo ga je osporavaju li osobe čiji se glas čuje na snimcima njegovu autentičnost?

Dodao je i da se nasumičnim snimcima postavljenim na YouTube teško može potvrditi autentičnost bez jasnog porijekla snimka, okolnosti pod kojima je snimak nastao, vrste uređaja kojim se snimalo, kao i prve instance kojoj je taj snimak dostavljen.

Maher je potom navodno preslušao neformalno nekoliko dijelova objavljenih audio zapisa, te zaključio da su monofoni (jednokanalni), dakle ne stereo, što će reći da međukanalno poređenje nije moguće.


Zapažanja Mahera

Izvor PRESS-a kaže da je Maher bio jasan kada je rekao da su njegova zapažanja da je ženska osoba vrlo blizu položaja mikrofona, dok postoji barem jedan govornik koji je na nešto većoj udaljenosti. Također ogradio se na način da je rekao da je vrlo moguće i vrlo vjerovatno da govornici okreću glave tokom razgovora, što bi također promjenilo kvalitet zvuka i nivo zvuka.

U svom neformalnom slušanju kažu nije primijetio nikakav zvuk vibracije ili šuštanje tkanine, što bi pokazalo da je uređaj za snimanje možda bio skriven, također obzirom da nije primjetio nikakvu turbulenciju zraka ili vibraciju na mikrofon, on smatra da je isti bio stacioniran na određenoj lokaciji.

Ono što je navodno rekao Maher je i da su to njegovi subjektivni utisci, te da ne bi mogao predložiti bilo koji objektivan naučni način za određivanje tačne udaljenosti uređaja od govornika, kao ni preciznu prirodu uređaja za snimanje koji se koristio.

Učtivost OSA-e

Iako se prvi čovjek ove institucije, u čiju svrhu branjenja se traže vještačenja po bijelom svijetu, nalazi u ozbiljnom problemu, izvor tvrdi da je posebno bilo interesantno saznati da im vještačenje isključivo treba poslužiti za javne obračune sa neistomišljenicima, što je zapravo ono po čemu je nažalost ova institucija postala i poznata od trenutka kada je na njeno čelo došao Osman Mehmedagić.

Maher je na pitanje OSA-e da li imaju dozvolu za objavljivanje analize kada tome dođe vrijeme, jer navodno još ih sakupljaju po bijelom svijetu, dobila odgovor da sve dok su njegovi komentari prikazani u kontekstu njegovih neformalnih zapažanja on nema ništa protiv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.