DIO SU KRUŽNOG TOKA

Rimski spomenici premješteni na novu lokaciju u centru Srebrenice, još se ne zna zašto

Iako će ova dva spomenika na novoj lokaciji biti u centru pažnje i sačuvana od zuba vremena, mnogim Srebreničanima nije po volji što su oni premješteni

S. Sm.

Spomenici na kružnom toku

Foto: S. Sm.


Dva nadgrobna spomenika iz rimskog perioda sa vjekovne lokacije premještena su u jedini kružni tok u centru Srebrenice.

Jedan spomenik iskopan je iz gradskog parka i prebačen na drugu lokaciju.

Drugi je rimska stela s likom porodice, koji se nalazio pored porušene Osmine kafane i godinama je bio skriven, također je dobio novu lokaciju i na novom postolju, smješten je u kružni tok. 

Srebreničani decenijama pamte spomenik u gradskom parku, ali je on kao i rimska stela, iz nepoznatih razloga dobio novu lokaciju.

Bilo je prijedloga da se ovu spomenici smjeste u rimski grad u Skelanima, ali je ipak odlučeno da ostanu u gradu, gdje su i ponikli. Iz Općinskog odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje najavljuju da će ova dva spomenika biti restaurirana, osvijetljena i imat će tablu sa informacijama o njihovom porijeklu.

Iako će ova dva spomenika na novoj lokaciji biti u centru pažnje i sačuvana od zuba vremena, mnogim Srebreničanima nije po volji što su oni premješteni. Kako kažu, nigdje u svijetu na kružnim tokovima, osim zelenila i cvijeća nema spomenika i drugih predmeta, koji skreću pažnju vozačima.

Više o temi Srebrenica

LIČNOST DANA
Zijada Efendić: Težak, ali častan put

Više o:

Srebrenica Spomenik
NA VRH

Podijeli članak na