RIJEČ STRUKE

Ljekari za "Avaz": Mogu li se istovremeno primiti vakcina protiv gripe i vakcina protiv koronavirusa

Dokaz za to su redovita vakcinacija djece predškolskog uzrasta kada se istovremeno može davati i dvije različite vakcine sa po više od jednog antigena

Z. Karić

Dr. Arapović: Nema nikakvih prepreka

Foto: Avaz


Smiju li se u isto vrijeme primiti vakcina protiv gripe i vakcina protiv koronavirusa, pitanje je koje muči građane naše zemlje. Naime, sezona gripe je na pragu, a pandemija koronavirusa ne posustaje te je strah građana, ako se udruže ove dvije bolesti, s razlogom opravdan.

Bezbroj antigena

Vakcina protiv gripe i vakcina protiv COVID-19 mogu se istovremeno primiti, ovo je za portal „Avaza“ kazao prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalista infektologije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Dr. Arapović je istakao da s imunološke strane organizma nema nikakve prepreke primiti i više od jednog antigena (imunogena) istovremeno. Dokaz za to su redovita vakcinacija djece predškolskog uzrasta kada se istovremeno može davati i dvije različite vakcine sa po više od jednog antigena. Valja istaknuti da se naš imuni sistem svakodnevno susreće s bezbroj antigena.

  • Dr. Arapović:  S imunološke strane organizma nema nikakve prepreke

    Dr. Arapović: S imunološke strane organizma nema nikakve prepreke

    Foto: Avaz


Što se tiče istoveremnog davanja vakcine protiv COVID-19 i gripe, ističe kako svjetski stručnjaci, među njima i Centar za kontrolu bolesti (američki CDC) su objavili da nema nikakvih prepreka za davanjei vakcina protiv gripe i COVID-19 u isto vrijeme. To se zove simultano davanje.

- Za sada naši javnozdravstveni-autoriteti nisu donijeli stav o istovremenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i gripe - kazao je dr. Arapović.

Ističe kako simultano davanje dvije vakcine smanjuje i broj nepotrebnih posjeta ljekaru, što je olakotno za zdravstveni sistem. Dr. Arapović preporučuje vakcinu protiv gripe svim dobnim uzrastima iznad 6 mjeseci starosti, a zdravstvenim radnicima s moralnom obavezom i odgovornošću.

Sačekati malo

Međutim, mišljenje dr. Enise Suljić, infektologinje iz KB Zenica, je da bi najbolje bilo sačekati neko vrijeme između vakcinacije protiv korone i gripe.

- U principu ja bih napravila malo razmaka. Prvo primiti vakcinu protiv koronavirusa pa sačekati određeni period, jer ima se vremena i prostora, pa se onda vakcinisati protiv gripe - kazala je dr. Suljić.

NA VRH

Podijeli članak na