ZANIMLJIV PROJEKAT

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva predstavio spomenike: U Lukavicu ispod ispruženih ruku

Imamo ambiciozan plan da ovu priču zaokružimo 2024. godine, naveo Ćosić

Ćosićev prijedlog. Facebook

Fu. M.

27.9.2021

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić na svom Facebook nalogu predstavio je zanimljiv prijedlog spomenika koji bi se trebao naći na ulazu u grad.

"Kapija grada", kako je nazvan projekat, predstavlja dvije žene koje se drže za ruke, a planirano je da se spomenik gradi na glavnoj saobraćajnici.

- To podrazumijeva memorijalni kompleks posvećen srpskim civilnim žrtvama Sarajeva u 20. vijeku, Kapiju grada koja će povezivati Istočno Novo Sarajevo i Istočnu Ilidžu, kao i veliku zastavu Republike Srpske na vrhu Trebevića, koja će biti vidljiva sa svih strana - naveo je Ćosić dodajući da će dovršiti i muzej na Palama, čija je izgradnja već počela te spomenik žrtvama NATO bombardovanja 1995. godine i spomen-kompleks na Golom Koranu na Palama.

- Imamo ambiciozan plan da ovu priču zaokružimo 2024. godine i pozivamo sve da nam se pridruže u ovom velikom poslu - ne samo institucije i medije, nego i sve pojedince koji su spremni da daju podršku razvoju kulture sjećanja u našem narodu. Ovo je nešto što će ostati poslije nas, na čemu će nam zahvaliti buduće generacije jer će znati svoju istoriju i kolika je žrtva podnesena za njihovu slobodu i mir - naveo je Ćosić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.