PUSTILI GA DA ODE

Tužilaštvo BiH o predmetu Savčić: Sud BiH nije izdao naredbu za zadržavanje

Tužiteljstvose kao stranka u postupku, ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje o

M. Aš.

Savčić: Umjesto u pritvoru, napustio državu

Foto: Avaz


Povodom više medijskih upita, povezanih sa predmetom Savčić Milomira iz Tužilaštva BiH posjećaju na saopćenje od 10. avgusta.

O svemu navedenom Tužilaštvo BiH je upoznalo i Ured visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

- U predmetu protiv optuženog Savčić Milomira zbog kaznenog djela genocid iz članka 171. KZ-a BiH, prigodom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je dana 02.08.2021. godine podnijelo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora prema optuženom a zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja sa tiskanim i elektronskim medijima koja mu je bila određena rješenjem Suda.

Postupajući tužitelj je, kako u prijedlogu tako i na ročištu koje je Sud održao dana 09.08.2021. godine, u nazočnosti optuženog Savčić Milomira i njegovog branitelja detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora. Nakon završenog ročišta Sud je upoznao nazočne stranke da će o odluci po prijedlogu biti naknadno obaviještene.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine se, kao stranka u postupku, ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbijedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana. S tim u svezi, a za sve daljnje informacije, možete se obratiti Sudu BiH-  naveli su iz Tužilaštva BiH

NA VRH

Podijeli članak na