SKOPLJE

Džaferović sa Zaevom: Jačati ekonomsku saradnju kroz Berlinski proces

Potvrđeno je zajedničko opredjeljenje ka članstvu obje države u Evropskoj uniji, kao i čvrsta uvjerenost da će trenutni zastoji biti prevaziđeni jer je to uzajamni interes i država regiona i Evropske unije

A. Ka. / Fena

Šefik Džaferović i Zoran Zaev

Foto: Fena


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferoviću nastavku radne posjete sastao se s premijerom Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima između dvije države za koje je zajednički iskazano da su prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Iskazan je značaj euroatlantskih integracija kao krucijalnog okvira za stabilizaciju i napredak regiona zapadnog Balkana.

Potvrđeno je zajedničko opredjeljenje ka članstvu obje države u Evropskoj uniji, kao i čvrsta uvjerenost da će trenutni zastoji biti prevaziđeni jer je to uzajamni interes i država regiona i Evropske unije.

Istaknuti su pozitivni koraci u saradnji između dvije države poput olakšanja ulaska građana jedne države u drugu samo uz lične karte, kao i drugih sličnih koraka u oblasti studentske razmjene i vozačkih dozvola, što je put kojim treba nastaviti.

Sagovornici su se složili da je Berlinski proces glavni i nezamjenjiv okvir u kontekstu jačanja regionalne ekonomske saradnje.

Član Predsjedništva BiH Džaferović iskazao je snažnu podršku jačanju ekonomska saradnje i uklanjanju barijera između Bosne Hercegovine i Sjeverne Makedonije kroz realizaciju Sporazuma iz Sofije o Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM).

Posebna tema razgovora bila je potreba unapređenja saobraćajne povezanosti dvije države.

Član Predsjedništva BiH Džaferović iskazao je podršku politici izgradnje harmoničnih međuetničkih odnosa i građanskog društva u Sjevernoj Makedoniji, kroz uvažavanje etničkih i kulturalnih različitosti i poštivanje individualnih ljudskih prava i jednakosti građana pred zakonom.

Više o temi Šefik Džaferović

NA VRH

Podijeli članak na