LIDER SDS-A

Šarović: Kisik za željeznice u Hrvatskoj korišten kao medicinski u RS

Šarović smatra da je malo falilo da se ništa ne otkrije

Mirko Šarović. Avaz

Piše: Fu. M. / N1

29.9.2021

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, izjavio je večeras da je kiseonik za željeznice nabavljan i korišten kao medicinski kiseonik u bolnicama u Republici Srpskoj.

Govoreći o aferi “Kiseonik”, Šarović je kazao da su situaciju u kojoj su se našle zdfravstvene institucije odgovorni iz Vlade RS, resornog ministartva, UKC-a RS i mnogi drugi.

- Zbog toga što institucije nisu radile svoj posao. Mislim da je ovo bio krajnji trenutak da se sve ovo razotkrije, neće se sa ovim stati - kazao je za N1.

Šarović  smatra da je malo falilo da se ništa ne otkrije.

- Sreća da smo to otkrili. Šta će se desiti? Mislim da čiste sva skladišta i magacine sa tehničkim kiseonikom i ubrzano se pokušava dobiti medicinski kiseonik. Prema našim informacijama on se dobija iz Njemačke, iz Messera - kazao je.

Otkrio je da je kompanije TGT iz Laktaša, koja je imala ugovoren posao sa UKC-om, isporuku vršila iz Siska, a ne iz Pule, kako imaju rješenje Agencije za lijekove.

- Medicinski se proizvodi u Puli, a ovaj iz Siska, on se proizvodi za željeznice i on je uvezen u RS - rekao je.

Smatra da je odgovornost dvostruka.

- Prvo za falsifikovanje ilil neodgovarajuću dokumentaciju. Potrebno je da se utvrdi kvalitet kiseonika, ima indicija da je uticao na zdravlje ljudi. Posljednjih dan-dva pojavljuju se informacije da će biti tužbi građana koji smatraju da su njihovi najbliži umrli zbog toga. Odgovornih je mnogo, koliko će ih završiti sa optužbama i u zatvoru, to je nešto drugo - dodao je za N1.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.