IZASLANIK SAD

Metju Palmer za "Avaz": Neophodna je izborna, ali i pravosudna reforma u BiH

Presude se moraju provesti, reforma izbornog sistema mora postojati kako bi se osigurala pravičnost i transparentnost

Palmer: Radimo sve što je u našoj moći, tu smo da pomognemo strankama da sjednu za pregovarački sto. Avaz

Piše: Erdin Halimić

1.10.2021

Od svoje posljednje posjete preuzeo sam novu funkciju koja je prosvijećena reformi Izbornog sistema u BiH, kazao je izaslanik SAD zadužen za reformu Izbornog zakona BiH Metju Palmer (Matthew Palmer).

Dodao je cilj da se zakonodavstvo uskladi s onih u EU i kako bi se ispunile presude Evropskog suda za ljudska prava.

- Cilj je da se uvede i transparentnost i pravičnost u izvornom procesu. Vjerujem da postoji mogućnost koja je otvorena u BiH, a da se pokušaju u ovoj godini provesti značajne izborne reforme. Mislim da možemo imati potrebnu podršku i u Parlamentu. Ovo će zahtijevati i ciljane ustavne promjene. Radimo sve što je u našoj moći, tu smo da pomognemo strankama da sjednu za pregovarački sto - pojasnio je Palmer.

Želimo da vidimo čvrst sistem u Federaciji

Odgovarajući na pitanje o potrebnim reformama i reakcijama stranaka na prijedloge SAD, Palmer je kazao da je neophodan kompromis.

- Mi ne zastupamo bilo koji politički spektar u BiH. Mi želimo pomoći stranka da dođu do dogovora. Neću vam reći kako treba da izgleda dogovor to trebaju reći stranke. Mi možemo reći šta smatramo da treba biti dio pregovora. Smatramo da su potrebne ustavne promjene. Mi ne možemo reći šta stranke trebaju dogovoriti. To je težak posao, ali to je demokratija. Moj posao nije da nekom nešto naredim, već da pomognemo da dođe do razgovora - naglasio je Palmer.

Govoreći o Domu naroda, Palmer je istakao da se odluke Evropskog suda za ljudska prava odnose se na državni Dom naroda.

- Puno je pitanja i o federalnom Domu naroda, ali to pripada strankama da vode te razgovore. Mi želimo da vidimo čvrst sistem u Federaciji koji će osigurati da ljudi biraju svoje predstavnike i da oni služe tim građanima. Puno je načina da se pronađe ravnoteža, ja ne mogu reći kako će se to desiti. Ja sam tu i EU je tu da pomogne. Birači, građani su glavni u ovom procesu. Mi samo pomažemo, ali BiH mora imati sistem koji je jak i u skladu s namjerama za članstvom u EU - smatra Palmer.

Ne postoji alternativa

Na pitanje o nadležnostima Predsjedništva BiH, Palmer je istakao da je korisno da se razgovara o nadležnostima.

- Mislim da oni, također, razumiju koji su interesi građana koji su uključeni u ovaj proces. Neću vam reći koji su parametri nekih institucija koje postoje, to nije moj posao, to je posao stranaka. Moj posao je da omogućim razgovore. Ako BiH želi u EU onda je to budućnost koju građani i BiH želi. Ali se moraju ispuniti obaveze koje to podrazumijevaju. Treba zadovoljiti uvjete koji se podrazumijevaju kad je članstvo u EU. Prije svega je to pitanje presude "Sejdić i Finci". To moraju uraditi osnovni politički akteri i opozicione stranke. Ne postoji samo jedan odgovor. Puno je načina na koji se ovo može uraditi. Presude se moraju provesti, reforma izbornog sistema mora postojati kako bi se osigurala pravičnost i transparentnost. Mora postojati većina u Parlamentu koja će omogućiti da se neophodni zakoni usvoje. Mi ćemo pomoći kao i u slučaju Mostara - kazao je Palmer.

Dodao je da ne postoji alternativa stajanju i razgovorima.

- Nije ovo jedino pitanje koje je od interesa za SAD. Moj fokus je izborna reforma, ali to nije jedini problem koji treba rješavati u BiH. Mi promoviramo dogovor - naglasio je Palmer.

Fileov model nije jedini

Govoreći o sastancima s političkim liderima, Palmer je kazao da je opredjeljen u da vjeruje da postoji rješenje i prostor za sporazum.

- Na osnovu razgovora koje sam imao vjerujem da postoji zajedničko razumijevanje da postoji hitna potreba za napredak i da postoji šansa za stranke da se okupe i dogovore, te da zaštite interese svojih birača. To nije lako, ali postoji taj put. Kao što se to desilo u Mostaru, trebale su godine, ali mi ćemo raditi sa strankama na tome. Fileov model je jedan od puteva da se ide dalje. Ali pitanje je kako postići da taj model odražava BiH, a to je jedna država, dva entiteta i tri naroda. Kako osigurati da bilo bude izabran na javnu funkciju. Fileov model nije jedini, ali je koncept otvoren za napredak. Nema fiksirane izborne jedinice zbog čega su neki rekli da je to klizav teren prema trećem entitetu. Mi bi smo podržali i neku varijantu Fileovog modela, niko iz ovih razgovora neće izaći 100 pošto zadovoljan - istakao je Palmer.

Dodao je da OHR ima svoju agendu 5+2.

- SAD radi u partnerstvu s EU u okviru ove reforme, razgovaramo s OHR-om, ali ovo nije njihov fokus - naglasio je Palmer.

Neke stranke će imati rezerve prema asimetričnim rješenjima

Na pitanje o svojoj funkciji, Palmer je istakao da SAD vidi isto što više i građani BiH.

- Vidimo blokadu državnih institucija, ali ovo bi trebao biti dodatni motiv. A blokada se treba prevažići i ojačati institucija kako bi se suočavale s političkim izazovima. Krize su normalne, navigacija kroz krize i izazove je odgovoralnost izabranih lidera. Razumijem i shvatam pritiske, ali nadam se da će lideri shvatiti to kao signal da moraju ući u pregovore da postignu dogovor do kraja ove godine - rekao je Palmer.

Na pitanje o legitimitetu novog visokog predstavnika, Palmer je istakao da je ispoštovana prava procedura.

- Šmit je imenovan kroz procedure PIC-a u BiH. Činjenica je da Rusija to odbija, ali to me ne interesuje previše - poručio je Palmer.

Dodao je da je moguće razgovarati i o asimetričnim rješenjima za BiH u pogledu izborne reforme.

- To je na strankama, mi nećemo reći koji nivo je prihvatljiv, a koji nije. Neke stranke će imati rezerve prema asimetričnim rješenjima - pojasnio je Palmer.

Postoji prostor za rad na pravosudnoj reformi

Na pitanje o stanju u pravosuđu, Palmer je istakao da je vladavina zakona fundamentalna.

- To je centar američke strategije. To je od početka bilo tako. Sigurno postoji prostor za rad na pravosudnoj reformi. Nema šanse da BiH napreduje ka EU bez pravosudne reforme. Mnogo smo uložili do sad u to. Tokom vremena moramo pogledati, nismo zadovoljni, puno posla i mi smo partneri na to putu. Dovodimo svoje stručnjake i mnogo smo uložili. Javnost treba da bude da pravedno bira pojedince koji će zastupati njihove interese. Za to je i potreban pravosudni sistem koji će sve to osigurati - naglasio je Palmer.

Na pitanje o budućim pregovorima lidera, Palmer je kazao da misli da su lideri sposobni i da to dokazuje sporazum u vezi Mostara.

- Bilo je pritisaka i bilo je potrebno vrijeme. Ne želim da idem u hipotetička pitanja u smislu koje metode SAD rade da vrše pritisak. Nemam ništa protiv da se ponavljam, ali na strankama je da odluče kako će se i o čemu će se dogovoriti. Ponekad je dobro da imamo treću stranu za stolom koja nije previše zainteresirana. Mislim da mogu pomoći, poznajem te ljude. Tu je i EU da pomogne, ali oni moraju uraditi težak posao. Ovo je dogovor i razmjena interesa. Ovo je teško i u SAD i to nije jedinstveno teško u BiH. Oni su sposobni i uvjeren sam u to - rekao je Palmer.

Osnovni evropski princip

Dodao je da bi njega zadovoljio minimalni paket reformi koji bi unaprijedio transparentnost izbornog procesa.

- Želimo da vidimo rezultat koje je dosljedan i u skladu s putem ka EU - naglasio je Palmer.

Prema njegovim riječima, građani su tu ključ.

- Država je skup građana i svi oni imaju pravo kao pojedinci. Pojedinačno građani imaju prava i njih treba poštovati država. Treba uspostaviti sistem da Srbin u FBiH ima ista prava kao i svi i isto tako Bošnjak u RS. To je osnovni evropski princip. I to treba uskladiti s principima jedna država, dva entiteta i tri naroda - zaključio je Palmer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.