REAKCIJE

Profesor Miodrag Živanović za "Avaz": Funkcioneri iz RS suspendiraju zakon po kojem su izabrani

Živanović smatra da svaki izborni zakon treba propisati obavezu psihijatrijskih pregleda svakog kandidata na izborima

Živanović: Neka nam je Bog na pomoći. Facebook

Alen Bajramovic

9.4.2024

Nakon što su vlasti u RS odlučile preuzeti nadležnosti Centralne izborne komisije, a predsjednik RS Milorad Dodik najavio usvajanje entitetskog izbornog zakona i organiziranje izbora po entitetskim pravilima, poznati banjalučki profesor Miodrag Živanović postavlja logično pitanje - zašto se izabrani zvaničnici iz ovog bh. entiteta istovremeno ne odreknu i mandata koje su dobili upravo od državne izborne komisije i pozicija koje su dobili na izborima koje je proveo CIK BiH?!

Javna rasprava

- S obzirom na to da je NSRS donijela svoj izborni zakon, donijet će ga definitivno sada kada završavamo javnu raspravu, te da prema tom zakonu ne važe odredbe po kojima su prethodno birani funkcioneri, to onda znači da je Milorad Dodik sam protiv sebe napravio zakon. 

Kada usvoji ovaj zakon, logično je da on više nije predsjednik RS, kao što nisu ni svi funkcioneri izabrani po zakonu po kojem radi Centralna izborna komisija BiH - kaže profesor Živanović.

Sulude ideje

Zbog ukupne situacije u BiH koja je, uprkos prilici koja nam se ukazala i podršci EU, Živanović smatra da svaki izborni zakon treba propisati obavezu psihijatrijskih pregleda svakog kandidata na izborima.

- Zbog ovakvih suludih ideja teško ćemo imati neku budućnost. Iako nisam vjernik, neka nam je Bog na pomoći - dodaje Živanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.