EU I ZAPADNI BALKAN

Komšić predstavlja BiH na samitu u Sloveniji

Najvažnije ličnosti koje će govoriti na samitu svakako su kancelarka Njemačke Angela Merkel te predsjednik Francuske Emanuel Makron

Janez Janeš i Željko Komšić. Arhiv

Piše: D. H.

4.10.2021

U Sloveniji se uskoro održava samit između zemalja članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Najvažnije ličnosti koje će govoriti na samitu svakako su kancelarka Njemačke Angela Merkel te predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Na zvaničnim nalozima, Vlada Slovenije poželjela je podršku evropskim i balkanskim liderima koji će doći na ovaj izuzetno važan samit za dvije strane. Dobrodošlica je izražena premijeru Albanije Ediju Rami, austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurzu, predsjedniku belgijske vlade Alexander de Croo te predsjedavajućem Predsjedništva Željku Komšiću koji će predstavljati BiH.

Kako je navedeno u saopćenju, plenarna sjednica Samita EU-Zapadni Balkan prije svega će se fokusirati na reafirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana, razvoj međusobne saradnje i društveno-ekonomski oporavak regiona.

Dolazak šefova delegacija članica EU i država Zapadnog Balkana planiran je za 5. oktobar, dok bi se Samit trebao održati 6. oktobra.

Na kraju Samita države članice Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana trebale bi usvojiti zajedničku deklaraciju koja bi trebala pokazati prije svega jedinstvo zemalja Zapadnog Balkana, ali i Evropske unije kada je riječ o saradnji na ekonomskim i političkim pitanjima, kao i na zadacima koje zemlje moraju ispuniti ako žele ući u Evropsku uniju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.