KONTINUIRANA NABAVKA

Šeranić: Građani RS ni u jednom trenutku neće biti ugroženi

Iznijeli smo prijedlog da se po modelu Srbije napravi rezervna opcija, koja bi omogućila da se snabdijevanje kiseonikom, rekao je Alen Šeranić

A. Ka. / Srna

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić

Foto: Agencije


Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je Srni da građani u RS neće biti ugroženi ni u jednom trenutku kada je u pitanju medicinski kiseonik, te da će direktori zdravstvenih ustanova i resorno ministarstvo učiniti sve da obezbijede kontinuriranu nabavku ovog proizvoda.

Održan sastanak

Šeranić je istakao da Ministarstvo intenzivno radi na rješavanju problema obezbjeđivanja kontinuirane nabavke medicinskog kiseonika u RS, podsjećajući da ih je kompanija "Meser" u petak obavijestila o mogućnosti da RS doznači 60 tona medicinskog kiseonika.

- Međutim, putem naših kontakata, lokalnih i međunarodnih, uspjeli smo da kroz saradnju sa ovom kompanijom, danas dobijemo obavijest i za veće količine kiseonika u cisternama i bocama - rekao je Šeranić.

Šeranić je istakao da je danas održan sastanak ministarske konferencije u oblasti zdravstva, kojim je predsjedavala ministar civilnih poslova u Vijeću ministara Ankica Gudeljević, a koji je Ministarstvo zdravlja iniciralo prošle sedmice.

- Iznijeli smo prijedlog da se po modelu Srbije napravi rezervna opcija, koja bi omogućila da se snabdijevanje kiseonikom, koji je odgovarajućeg kvaliteta i bezbijedosti, shodno potvrđenim nalazima laboratorije prošle sedmice, obezbijedi za vrijeme od tri mjeseca, kako bi mogli da završimo adminitrativne procedure vezano za nabavku i dopremanje medicinskog kiseonika kao lijeka u zdravstvene ustanove u RS uz osiguranu kontrolu kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH - rekao je Šeranić.

Nisu dali saglasnost

Nažalost, naveo je Šeranić, Agencija za lijekove nije dala saglasnost po ovom pitanju.

- Od ministarske konferencije zatraženo je da se stručno vijeće Agencije uključi u modele rješavanja ovog problema i u modele rješavanja Pravilnika o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove kojim se definišu određene stvari za koje smatramo da su neustavne - rekao je Šeranić.

Sastanku ministarske konferencije, koji je održan u onlajn formatu, prisustvovali su predstavnici ministarstava zdravlja RS i Federacije BiH, Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta, Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara, te Agencije za lijekove BiH.

Više o temi Alen Šeranić

ZBOG AFERE KISEONIK
Govedarica pozvao Šeranića da podnese ostavku
NA VRH

Podijeli članak na