POSJETE GRADOVIMA BIH

Djeca iz Vrbanjaca obišla Bunu, Mostar, Kravice, Počitelj i Jablanicu

Ponosna sam na djecu s kojom putujem po bh. gradovima, jer toliku borbu na leđima nositi nije lako, kaže Đemila Turan

Mališani iz Vrbanjaca u posjeti Mostaru. Avaz

Piše: Al. B

6.10.2021

Učenici Osnovne škole “1. mart” iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši nastavila su obilaziti BiH u okviru serije izleta koje za njih organizira Udruženje za istraživanje i zaštitu kulturnog naslijeđa u BiH.

Prethodnog vikenda uživali su u dvodnevnom boravku u Hercegovini, gdje su obišli Kravice, Počitelj, Vrelo Bune, Mostar, Jablanicu, a u povratku posjetili Osnovnu školu “Zalik” u Mostaru. Inače, ova mostarska škola bila je među prvima koja je podržala osnovce i njihove roditelje iz Kotor Varoši, kada su krenuli u borbu koja još traje. 

Podsjetimo, široj bh. javnosti djeca iz Vrbanjaca poznati su po dugogodišnjoj borbi za bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, koja im je u njihovoj matičnoj školi “Sveti Sava” iz Kotor Varoši još uvijek uskraćena uprkos presudama Suda u Kotor Varoši, Ustavnog suda BiH, Vrhovnog suda RS.

Tokom posjete. Facebook

– Ponosna sam na djecu s kojom putujem po bh. gradovima, jer toliku borbu na leđima nositi nije lako. Zadovoljstvo mi je što uspijevamo odvojiti vrijeme za ove aktivnosti, jer svaki dječiji osmijeh za mene vrijedi mnogo. Ovom prilikom želim se zahvaliti “Bh Pošti” na podršci i vjeroučiteljima Abidu Pašiću i Mirudinu Dugonjiću, koji su bili u pratnji učenika – kazala nam je predsjednica Udruženja, Đemila Turan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.