DA SE NIKAD NE ZABORAVI

Učenici iz Novog Sarajeva imali historijski čas u Srebrenici

Kroz ovu pojsetu jačamo kulturu sjećanja i identitet naroda i države BiH, kaže Salihagić

Piše: A. Na.

7.10.2021

Historijski čas u Srebrenici. AVAZ

Učenici devetih razreda Općine Novo Sarajevo imali su danas historijski čas u Memorijalnom centru u Potočarima koji ima za cilj naobrazbu mlađih generacija o značajnim dešavanjima u historiji Bosne i Hercegovine.

Ovaj historijski čas se sastoji od tri dijela, i to obilazak mezarja u Potočarima, posjeta Memorijalnom centru i gledanje filma o genocidu u Srebrenici.

- Na ovaj način neposrednim učenjem o strahotama i golgoti kroz koje su prolazile žrtve srebreničke tragedije, akcenat stavljamo da je jako važno da buduće generacije zapamte, ne zaborave i u svojim odrastanjima ne dozvole ponavljanje bilo kakvih zločina. Ovom posjetom osnovnih škola sa područja Novog Sarajeva doprinosimo kulturi sjećanja, naravno, kroz kulturu sjećanja jačamo identitet naroda i države BiH. Smatramo da je kultura sjećanja od egzistencijalne važnost - kazao je dopredsjedavajući Općinskog vijeća Novog Sarajeva Nedim Salihagić.

Kako je istakao, današnja posjeta daje mu nadu da će nove generacije sačuvati Srebrenicu i istinu o genocidu.

- Ovim putem zahvaljujem načelniku Hasanu Tanoviću što je podržao moju inicijativu i Službi za obrazovanje, kulturi i sport Novog Sarajeva koja je sve ovo organizovala na najvećem mogućem nivou - naveo je Salihagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.