OGLASILI SE IZ SDS-A

Radović: Dug RS dostigao rekordnih 6,4 milijarde KM

Prava je istina, ističe Radović, da ukupan dug RS konstantno raste

Fu. M.

Milan Radović

Foto: Agencije


Razlog zbog kojeg će Vlada RS ove godine da nas zaduži za 200 miliona manje nego što su planirali nije rezultat njenog rada, nego je do toga došlo zato što je tačno toliki iznos Republici Srpskoj dodijeljen od MMF po osnovu alokacije SDR-a.

Kazao je ovo Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS, komentarišući izjavu Milorada Dodika, predsjednika SNSD o smanjenju potrebe za zaduživanjima u ovoj godini.

On upozorava da ukupan dug Republike Srpske iz godine u godinu bilježi rast i da je dostigao rekordan nivo od 6,4 milijarde KM.

- Ovih 200 miliona KM je ušlo u rebalans budžeta kao sredstva koja su dobijena od MMF-a i koja su raspoređena svim članicama u okviru kvote po osnovu SDR-a. Dakle, Republika Srpska je dobila 200 miliona KM sredstava koja nije ni mogla da planira jer nije ni postojalo saznanje da će njima raspolagati u ovoj godini - naveo je Radović.

Prava je istina, ističe Radović, da ukupan dug RS konstantno raste.

- Neto zaduženje kao razlika između uzetih i otplaćenih kredita je u konstantnom porastu i to se zove akumulacija ili rast ukupnog duga - pojašnjava Radović.

Zabrinjavajuće je, kaže on, to što se oko 50 posto ukupnih kredita i obaveza nalazi u grejs periodu, ističući da otplata glavnice još nije ni počela.

- Taj podatak nam govori da ćemo u jednoj fazi otplate doći u situaciju u kojoj će izvorni budžetski prihodi biti opterećeni otplatom kredita od preko 60% što je veoma loše - rekao je Radović.

NA VRH

Podijeli članak na