O POSKUPLJENJU STRUJE

Džindić: Predložit ćemo mjere kako pomoći privrednicima

Vlada FBIH ne može dozvoliti da nešto uradi na brzinu, zaključio je Džindić

Piše: E. Halimić

11.10.2021

Tokom obraćanja medijima. E. Halimić

Sastanak u Vladi FBiH u vezi poskupljenja cijene električne energije okončan je bez konačnog dogovora.

- Napravljene su odgovarajuće analize. Prosječna cijena prema privremenim društvima je oko 51 euro po megavat satu. Što se tiče snadbijevanja prihod je iznad 400 miliona KM. To je sve dio analize. EP BiH izvozi oko 250 miliona električne energije. Desetak kupaca troši 70 posto energije i to je jedan podatak koji govori da treba ugraditi detaljnu analizu i analizu pomoći privrednicima - kazao je ministar Nermin Džindić.

Dodao je da se razgovaralo i o 4 uvjeta koja su dovela do poskupljenja u Evropi.

- Organizirat će se tematska sjednica Vlade FBiH. Tu će obje elektroprivrede dostaviti svoje analize. Razmotrit ćemo kakva će biti buduća cijena prema privrednicima. Predložit ćemo mjere kako pomoći i promijeniti ako treba određene zakone. Razmotrit ćemo i naknadu za CO2 jer je EP BiH već ušla u taj sistem. Od sljedeće godine trebala bi se i ona plaćati i ona će se povećavati za 5 posto svake godine. Razmatrat ćemo i poskupljenja plina - kazao je Džindić.

Privreda očekuje da se udar smanji

Dodao je da će se cijene usporediti s državama u regionu.

- A sve kako bi mogli donijeti kratkoročne mjere pomoći privrednicima. Na nivou od šest mjeseci. Bit će to sveobuhvatna analiza i možda uvesti neku stopu pomoći, a ako analiza to pokaže - naglasio je Džindić.

Prema njegovim riječima, nije lako doći do konačnog rješenja.

- Vlada FBIH ne može dozvoliti da nešto uradi na brzinu - zaključio je Džindić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović istakao je da je sve rečeno.

- Nije lako. Privreda očekuje da se udar smanji kako ne bi došlo do negativnih efekata. Vlada FBIH će morati da uradi presjek. Ne vidim problem da se sačeka desetak dana. Nadam se da će biti sve ok. Dosad je bilo konstruktivno i nadam se da će se ovo riješiti u naredne dvije sedmice - istakao je Smailbegović.

Novi ugovori

Dodao je da već ima kompanija koje su potpisale nove ugovore sa novim cijenama.

- Njih je oko 20 preduzeća. Cijene su više od 70 do 100 posto. Nama je prihvatljivo jednocifreno poskupljenje. Ima kompanija koje mogu izdržati i 20 posto poskupljenja, a Vlada zagovara diferencijalni pristup - naglasio je Smailbegović.

Ministar Džindić je istakao da su sve strane na sastanku bile konstruktivne.

- Samo 10 kompanija troši 70 posto energije u FBiH i njima treba pomoći. Manjim kompanijama treba na drugi način pomoći, a ne smijemo ugroziti postojanje elektroprivreda. Ali ako nema privrednika onda nemaju elektroprivrede kome prodavati - kazao je Džindić.

Dodao je da EP BiH izvozi 250 miliona KM vrijednosti struje.

- Ali zakon je takav da mi moramo biti konkurentni tržištu i poslovati po tržišnoj cijeni. I najgore je da cijena i dalje raste. Zbog toga što nemamo izrađenu sociokartu nećemo ići na povećanje cijene za građane. Danas imamo situaciju da je trenutno proizvodna cijena niža od one po kojoj se prodaje građanima - istakao je Džindić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.