PREMIJER USK

Ružnić: Od SDA očekujemo da prestane bacati klipove u točak razvoja USK

Imali smo uspješne razgovore s turskim investitorima, ali u ovom trenutku ne mogu iznositi detalje sa sastanka

Premijer USK i gradonačelnik Bihaća na sastanku sa potencijalnim investitorima. AVAZ

Piše: L. M.

11.10.2021

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, boravili su prošle sedmice u Ankari, gdje su razgovarali s potencijalnim turskim investitorima o višemilionskim ulaganjima u projekt izgradnje aerodroma u Bihaću, kao i termalne revijere “Gata”, saznaje “Avaz”.





Uspješni razgovori sa investitorima

Sa sastanka u Ankari. Avaz

Prema saznanjima našeg portala sastanak je nastavak ranije pokrenutih aktivnosti aktuelne Vlade USK i premijera Ružnića na pronalasku i odabiru investitora koji će najkvalitetrnije i najpouzdanije odgovoriti potrebama neophodnim za realizaciju ovih projekata značajnih, ne samo za USK, nego i za čitavu BiH.

Kontaktirali smo premijera USK-a Mustafu Ružnića kako bismo saznali više detalja o razgovorima u Ankari, te o tome koliko je izvjesno da se turski investitori i u kojem obimu odluče za ulaganje u USK-a. On je potvrdio naša saznanja, ali o konkretnim detaljima nije mogao govoriti.

- Imali smo uspješne razgovore s turskim investitorima, ali u ovom trenutku ne mogu iznositi detalje sa sastanka. Prije svega, zbog toga jer je neophodno da se u finalne dogovora uključi i Federacija BiH i da preciziramo sva prava i obaveze uz određene garancije koje bi proizašle iz eventualnog partnerstva s turskim ulagačima. Ono u što smo se mi mogli uvjeriti tokom posjete Ankari jeste to da zainteresirani investitori imaju sredstva, znanje i želju za ulaganjem u projekte koji imaju potencijal za brzi rast, a što projekti poput gradnje aerodroma u Bihaću i termalne rivijere u Gati sigurno jesu i o čemu smo ranije s ovim investitorima već potpisali Memorandum o saradnji i razumijevanju za koji vjerujem da će brzo prerasti u konkretne ugovore o saradnji - kaže Ružnić.

Otvoriti vrata stranim ulagačima

Jasmin Musić pozvao institucije da provjere investitore. Printscreen

No, uprkos optimizmu s kojim se Ružnić vratio sa sastanka u Akari, on ističe da je istovremeno skeptičan kako će se situacija u vezi s ovim investicijama dalje razvijati. Naročito zbog toga, jer su su iz SDA u USK-a već pokušali “minirati” i opstruirati dosadašnje napore Vlade USK-a na svim pokušajima da se u Krajini otvore vrata stranim ulagačima.

- U vremenu kada ne samo USK-a nego i čitava BiH vapi za ulaganjima na koje se strani investitori zbog političke situacije i ukupnog poslovnog ambijenta opterećenog raznim barijerama teško odlučuju, mi uspijemo zainteresirati potencijalne partnere da investiraju u ovaj kraj, ali nažalost ovdašnji zvaničnici SDA ulažu još veće napore da ih spriječe i odvrate od toga. Već smo imali situaciju da je Jasmin Musić, šef Kluba SDA u Skupštini USK-a nakon nedavne posjete turskih investitora Bihaću bez ikakvih dokaza i argumenata pokušao kriminilizirati članove delegacije tih biznismena plasirajući u medije neistine o njima, Nevjerovatno je da samo zbog toga što iza ovih projekata stoji Vlada USK-a ,SDA pokušava da ocrni sve one koji bi ih realizirali . Jasno je da SDA USK-a nastojanjima da spriječi dolazak investitora koji smo mi inicirali, šteti općem interesu kantona i svih građana što je poražavajuće, Jer u ovoj situaciji opći interes mora biti ispred prizmenih namjera i ciljeva SDA da svoje političko djelovanje svedu na neutemeljeno kritiziranje i pokušaj opstrukcija svega onoga što radi ova Vlada i što donosi konkretne rezultate - ističe Ružnić.

Iskazati punu podršku

Sa sastanka u Ankari. Avaz

S obzirom na to da će se u pregovore s truskim investitorima u smislu davanja određenih garancija trebati uključiti i Federacija BiH,a u čijim nadležnim institucijama su kadrovi SDA premijer Ružnić izrazio je nadu da neće doći do novih “bacanja klipova” u točak razvoja USK-a.

-Pozivam vrh SDA u Sarajevu da iskaže punu podršku dolasku investitora na područje USK-a i da se prestane s opstrukcijama koje bi mogle ugroziti ulaganja. Očekujem da će SDA podržati sve naše dosadašnje napore na realizaciji dogovora u vezi investiranja u ove projekte i da će shvatiti da u ovoj priči nema mjesta njihovim animozitetima prema drugim strankama ili prema onome što radi vlast čiji oni nisu dio. Jer, interes i USK-a i građana moraju biti iznad toga – zaključio je Ružnić.

Podsjećamo, od 2019. godine Vlada USK-a na čelu s premijerom Ružnićem vodi niz aktivnosti i pregovora s potencijalnim ulagačima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske o investiranju u projekte izgradnje aerodrome u Bihaću i termalne rivijere Gata.

Delegacije UAE i Turske već su tim povodom boravile u USK-a,a pregovori su nastavljeni uzvrtanom posjetom delegacije Vlade USK Turskoj i UAE gdje su pregovori dodatno konkretizirani.

Sa sastanka u Ankari. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.