ISKRENI PRIJATELJ

Ambasador BiH Vanja Filipović: Neupitna je podrška Velike Britanije suverenitetu i stabilnosti BiH

Velika Britanija snažno podržava i spoljnopolitičke prioritete BiH, prvenstveno euroatlantske integracije, kaže Filipović

Filipović: Lobiranje za interese BiH. Avaz

Piše: A. Bajramović

13.10.2021

Velika Britanije iskreni je prijatelj Bosne i Hercegovine i njena podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje je neupitna. Ovo je u razgovoru za "Avaz" kazao Vanja Filipović, ambasador BiH u Londonu. Nedvosmislena je i podrška multietničnosti, stabilnosti, razvoju demokratije, ali i poštivanju ljudskih prava i pomirenju u BiH. 

– Velika Britanija snažno podržava i spoljnopolitičke prioritete BiH, prvenstveno euroatlantske integracije. Situaciju u BiH promatraju i kroz prizmu regionalnih događanja, s posebnim osvrtom na zabrinjavajuće uplitanje trećih strana koje pokušavaju cijeli region držati trusnim političkim područjem i što dalje od članstva u EU i NATO – kaže Filipović.

Široj bh. javnosti vjerovatno je nepoznat podatak da se u Velikoj Britaniji održava najviše komemorativnih skupova posvećenih žrtvama genocida u Srebrenici, a Filipović dodaje da britansko društvo gaji kulturu sjećanja na žrtve Holokausta, genocida u Ruandi, Kambodži, Darfuru, BiH i drugim mjestima masovnog stradanja.

- Kroz izuzetan rad fondacije “Sjećanje na Srebrenicu,” godišnje se održava više od 1.000 lokalnih komemorativnih skupova i događaja širom UK, kao i centralna komemoracija na kojoj se redovno obrate svjetski lideri, članovi Vlade UK, parlamentarni zastupnici, članovi kraljevske obitelji, visoki dužnosnici BiH i preživjeli Srebreničani. Cilj je ne samo da se sačuva sjećanje na Srebrenicu, već i da se pošalju poruke upozorenja o tome šta mržnja drugog i drugačijeg može da proizvede – kaže ambasador Filipović.


Podrška BiH

U protekle dvije godine, pa i u periodu pandemije, tvrdi, fokus rada ambasade bio je na povećanju obima trgovine i investicija, ali i upornom lobiranju za interese BiH, upozoravanje na negativne trendove i traženje podrške za aktivnosti u pravcu stabilnosti i razvoja zemlje. Prije imenovanja na poziciju ambasadora, Filipović je radio u NATO štabu i SFOR-u, pa u tom kontekstu kaže da razloga za zabrinutost zbog stanja u državi ima više nego ranije.

- Ipak, BiH se i dalje kreće naprijed u reformi i razvoju sigurnosno-obrambenog sektora. Rezultati koje postižu Oružane snage su posebno prepoznatljivi - od učešća u mirovnim misijama, do uspješnih zajedničkih vojnih vježbi sa oružanim snagama SAD i NATO-a. Podrška britanskog ministarstva odbrane u ovom segmentu je izuzetno važna i cijenjena – ističe Filipović.

On je uvjeren da će se podrška međunarodne zajednice, posebno kroz zajednički angažman SAD i EU, nastaviti, ali će ishod tih napora najviše ovisiti od domaćih političkih prilika.


Samit u Glazgovu

Ozbiljnu zabrinutost izazvale su najave o uvođenju svojevrsnog poreza na proizvode koji potiču iz fabrika koje doprinose globalnom zagrijavanju, a ambiciozniji planovi u vezi sa ograničavanjem emisije CO2 bit će razmatrani na Klimatskoj konferenciji koja će u novembru biti održana u Glazgovu. Filipović podsjeća da je BiH ranije preuzela obaveze u vezi sa smanjenjem emisije CO2 i dodaje da je vrijeme da se naprave ozbiljne analize kakav će efekat najavljene promjene imati. 

- Na samitu COP26 u Glazgovu najviše će biti riječi o obavezama koje veliki globalni zagađivači trebaju preuzeti, kao i o globalnom fondu od 100 milijardi dolara godišnje kojeg će finansirati bogate zemlje kako bi se pomoglo zemljama u razvoju i tranziciji da pređu sa fosilnih izvora energije na obnovljive. BiH se mora aktivno uključiti u ovaj projekat, pristupiti ovim fondovima i iskoristiti priliku da se od potencijalno negativnih ekonomskih efekata napravi razvojna strategija koja će kroz “zelenu tranziciju” dugoročno ojačati našu ekonomiju – ističe Filipović.  

Ambasador Filipović je i počasni predsjednik nedavno osnovane Britansko – bh. privredne komore, čiji je osnovni cilj privući britanske investitore u BiH. – Pri tome se oslanjamo na pozitivna iskustva drugih investitora, poput Adriatic Metals, ali i na komparativne prednosti ulaganja u našu zemlju. Veliku ulogu u tome igra i naša aktivna bh dijaspora. Prvi korak je upoznati britanske biznise o mogućnostima investiranja i stavljanje BiH na njihov “radar” – pojašnjava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.