VANJA FILIPOVIĆ

Ambasador BiH u Velikoj Britaniji: Dodik kontinuirano huška na povlačenje iz institucija BiH

On upozorava da ako RS pokuša da se ujedini sa Srbijom "to bi moglo imati vrlo, vrlo negativne posljedice na situaciju u Bosni i na kraju dovesti do obnove neke vrste nasilja"

Vanja Filipović: Glavna zabrinutost se odnosi na Dodikove postupke. RTE

E. Ć.

2.2.2022

Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, izrazio je zabrinutost situacijom u našoj zemlji tokom sastanaka koje je početkom ove sedmice održao sa irskim visokim zvaničnicima i političarima u Dublinu, javlja "RTE".

Glavna zabrinutost odnosi se na riječi i postupke Milorada Dodika, lidera srpskih nacionalista u Bosni. Ambasador Filipović je rekao da njegova retorika, a sada i političke akcije sadrže "sve sastojke usporene secesije".



Dodikovi manevri nezakoniti i neustavni

Politički dopisnik Pol Kaningem (Paul Cunningham) je, opisujući trenutnu situaciju u BiH, naveo kako  i angažmana stvorenih Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ambasador Filipović tvrdi da manevri Dodika da stvori paralelne institucije u RS nisu samo nezakoniti i neustavni, već preliminarni potezi ka razbijanju zemlje. On upozorava da ako RS pokuša da se ujedini sa Srbijom "to bi moglo imati vrlo, vrlo negativne posljedice na situaciju u Bosni i na kraju dovesti do obnove neke vrste nasilja".

Irski nacionalni medij podsjeća i na nedavno obilježavanje 9. januara, kojim je, kako se ističe Dodik “prkosio sudovima i održao ilegalnu vojnu paradu slaveći dan iz 1992. godine, kada su bh. Srbi proglasili vlastitu državu”.

Filipović ističe da ga najviše uznemirava u tom događaju prisustvo osuđenog ratnog zločinca koji je bio direktno zadužen za jednu od brigada uključenih u genocid u Srebrenici, Vinka Pandurevića.

Kaningem pojašnjava i to kako Dodik umanjuje značaj zločina u Srebrenici, odbacujući ga kao "izmišljeni" mit, a istakao je i to da bh. muslimane koristi izraz "ljudi drugog reda".

Potreban jači angažman EU

Navodi se kako Dodik nije usamljen u svojim nastojanjima, te da podršku vidi u Srbiji, Rusiji, ali i Mađarskoj koja se usprotivila sankcijama protiv lidera SNSD-a.

- Zaista nam je potreban jači angažman EU za mogućnosti proširenja koje je realno, koje nije previše nejasno, koje nije opterećeno pomicanjem ljestvice za zemlje kandidate - kazao je Filipović, dodavši da je BiH nekad bila "prvak proširenja" na zapadnom Balkanu.

Filipović smatra da Irska ima važan glas kao dio EU i da može pomoći BiH tako što će osigurati da EU ostane vjerna vlastitim principima kada je u pitanju proširenje.

U konačnici Kaningem zaključuje kako će BiH u narednim mjesecima biti potrebna sva pomoć koju može dobiti, te postavlja retoričko pitanje: ako se BiH raspadne i RS je napusti, bilo bi to ostvarenje sna komandanta bh. Srba Ratka Mladića koji je genocidom, zločinima protiv čovječnosti, sistemskim silovanjem i uzimanjem talaca da stvori etnički čistu državu – da li je to ishod koji bi svijet mogao dopustiti?, piše "RTE".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.