STAVOVI

Finansijski ekspert Mirsad Isaković za "Avaz": Vlada FBiH otima novac od kantona

Ovaj zakon je diskriminatoran i u potpunosti iscrpljuje kantone, kaže Isaković

Isaković: Promijeniti Zakon. Avaz

Piše: E. Halimić

13.10.2021

Putem diskriminatornog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, Vlada FBiH otima novac od kantona, smatra finansijski ekspert Mirsad Isaković.


Vlada FBiH

On je za „Avaz“ kazao da je Vlada FBiH ove godine za podršku nižim nivoima vlasti osigurala finansijsku pomoć u iznosu od 230 miliona KM.

- Odluka o pomoći je donesena 2. i 16. septembra ove godine. Međutim, ovo nisu sredstva s jedinstvenog računa, ali su knjižena na poziciju „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima“. Sredstva su osigurana od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a resorno ministarstvo, u skladu sa Zakonom, samo ih transferira - pojasnio je Isaković.

Dodao je da je interesantno da su ova sredstva namijenjena za pomoć budžetima kantona, i to za provođenje strukturalnih reformi te za prevladavanje socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije te infrastrukturne projekte.

Izmijeniti zakon

Prema njegovim riječima, bilo bi pravednije da Vlada FBiH izmijeni Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

- Ovaj zakon je diskriminatoran i u potpunosti iscrpljuje kantone, općine i gradove. Naime, pravilnom raspodjelom niži nivoi vlasti ne bi trebali čekati milostinju od Federalne vlade. Na nepravednost ovog zakona godinama je ukazivao Zeničko-dobojski kanton, a kasnije Tuzlanski i drugi kantoni - naglasio je Isaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.